001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Russische importbeperkingen vanwege vogelgriep

Rusland heeft met ingang van woensdag 8 februari nieuwe beperkende maatregelen ingesteld voor pluimveeproducten uit de Europese Unie, vanwege de verspreiding van hoogpathogene vogelgriep in de EU.

De tijdelijke importbeperkingen zijn gericht op bewerkt pluimveevlees (in zoverre dit nog niet werd geweerd vanwege de boycot), pluimveevoer(additieven), en tweehandelsmaterialen voor onder andere de pluimveeverwerkende industrie.

De Russische voedselveiligheidsdienst Rosselkhoznadzor heeft daarnaast de Europese Commissie deze week gevraagd om meer informatie over de vogelgriep-monitoring in Europese regio's met griephaarden waar bedrijven zitten die levend pluimvee naar Rusland mogen exporteren. Gebeurt dit niet binnen een week tijd, dan zegt Rosselkhoznadzor de invoer van levend pluimvee uit landen die niet de gevraagde informatie hebben aangeleverd, te beperken. Daarnaast dreigt de dienst met restricties voor broedei-import uit specifieke regio's, als de gevraagde informatie niet wordt aangeleverd.

Nauwelijks probleem voor Nederlandse bedrijven

De vanaf woensdag ingestelde beperkende maatregelen vormen voor Nederlandse bedrijven niet of nauwelijks een probleem, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Beperkingen voor de export van eendagskuikens en broedeieren kunnen voor de Nederlandse pluimveesector wel grote consequenties hebben. Volgens het ministerie is het aanleveren van de gevraagde informatie voor Nederland echter geen knelpunt. "Wij hebben een heel uitgebreid monitoringssysteem", aldus EZ-woordvoerder Caspar Itz. "Dat staat hoog aangeschreven en is een van de krachtpunten in onze exportpositie." In Brussel is deze week overleg over het verzoek van Rusland om meer informatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.