001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Rabobank gematigd positief over pluimveemarkt

Het perspectief voor de vleeskuikenhouderij in de eerste helft van dit jaar is ‘gematigd positief’. Dat schrijft Rabobank in zijn kwartaalbericht pluimveehouderij.

De verwachting is dat door het naderende voorjaar het vogelgrieprisico afneemt. Dan komt een eind aan de exportbelemmeringen die gelden voor invloedrijke productiegebieden van kippenvlees. Dat is belangrijk. De zomer is vaak de beste periode voor de pluimveevleesverkoop.

De aanhoudend zwakke euro zorgt er tevens voor dat Europees pluimveevlees scherp is geprijsd op de wereldmarkt. Minpunt is de daling van het Britse pond. De koersdaling staat de export naar het Verenigd Koninkrijk in de weg.

Sector uit dal

Aan het eind van vorig jaar klom de pluimveevleessector uit een dal. De prijsstijging vormt de aanzet voor een betere markt dit jaar. In 2016 was de voerwinst per vierkante meter vleeskuikens 9% lager dan in 2015. De belangrijkste redenen voor het prijsherstel zijn de goede export naar landen buiten de EU en de afnemende aanbodgroei door de vogelgriep.

Vraag neemt toe

De markt voor broedeieren heeft zich sneller hersteld dan verwacht. Het aanbod is gedaald en de vraag neemt in het voorjaar toe. Na de ruimingen in Polen zal in dit land de productie weer op gang komen. Rabobank wijst daarom op het belang om de afzet van broedeieren voor langere termijn te regelen.

Nederland heeft in recordtempo invulling gegeven aan de vraag naar conceptvlees, zoals de Nieuwe Standaard Kip. Uitgezonderd scharrelkip is momenteel geen ruimte om voor een concept te produceren. In de segmenten wordt kostprijs ook weer belangrijk, schrijft Rabobank.

Of registreer je om te kunnen reageren.