001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Kamer wil snel oplossing voor vrije-uitloopeieren

Supermarkten kopen eieren in voor de lagere prijs van scharreleieren, maar verkopen deze voor de normale (hogere) prijs van uitloopeieren.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) verwijt supermarkten dat zij zich verrijken aan de verkoop van eieren van vrije-uitloopbedrijven. Omdat de ophokplicht in verband met vogelgriep langer duurt dan 12 weken, mogen pluimveehouders hun eieren niet meer als vrije-uitloopei op de markt brengen, maar worden het scharreleieren. Het gevolg is dat de pluimveehouders 35 procent minder betaald krijgen voor hun eieren.

Supermarkten slaan slaatje uit situatie

Supermarkten kopen de eieren in voor de lagere prijs van scharreleieren, maar verkopen deze voor de normale (hogere) prijs van uitloopeieren, aldus de NVP.

VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet vragen om een onderzoek te starten naar deze situatie. Volgens CDA-Kamerlid Jaco Geurts moeten de supermarkten de pluimveehouders de normale prijs betalen voor uitloopeieren, nu de bedrijven door vogelgriep gedwongen zijn om de dieren op te hokken. Hij krijgt hierbij steun van Henk van Gerven (SP) en Henk Leenders (PvdA). Ook SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het onterecht dat de supermarkten er een slaatje uit slaan.

Albert Heijn geeft fout toe

Albert Heijn geeft toe dat zij te hoge prijzen hebben berekend. “Dat is geen opzet, maar een foutje”, aldus een woordvoerder van Albert Heijn. “We hebben per doosje van tien één ster Beter Leven-scharreleieren (scharreleieren van vrije-uitloopbedrijven – red.) 20 cent te veel gevraagd. Die fout is dinsdag 21 februari hersteld en klanten kunnen met hun kassabon het teveel betaalde geld terugkrijgen.”

Albert Heijn biedt op haar website een doosje met zes reguliere scharreleieren klasse M aan voor € 1,29. Een doosje met zes één ster Beter Leven-scharreleieren is € 0,10 duurder en kost € 1,39. Dat komt overeen met een prijsverschil van ruim anderhalve cent per ei.

Supermarktketen PLUS laat weten dat zij de bewuste één ster Beter Leven-scharreleieren in de winkel verkoopt voor een prijs die in lijn ligt met de prijs van reguliere scharreleieren. De inkoopprijs wordt iedere twee weken bepaald op basis van de Amsterdamse index voor eieren, aldus de supermarkt.

Van Dam: samen tot oplossing komen

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken reageert dat hij het niet netjes vindt dat de supermarkten verdienen aan de ontstane situatie. “Het zou prettig zijn als de supermarkten de pluimveehouders juist nu een beetje helpen, in plaats van eraan te verdienen.”

Van Dam heeft supermarkten en de pluimveesector eerder al gevraagd om samen tot een oplossing te komen. “Helaas heeft dit tot nu toe nog niet geleid tot een oplossing”, zegt hij. De staatssecretaris zegt te werken aan verbetering van de regelgeving rondom de ophokplicht. Deze verbetering biedt voor dit jaar geen oplossing meer, maar op zijn vroegst vanaf volgend jaar.

Laatste reacties

 • JKr

  Het is zoals altijd weer. De retail, kost het niks. De consument kost het niks. En de boer, ook niet de veroorzaker van het probleem, mag heel het gelag weer betalen. Waar blijft de postcode loterij om het verschil bij te leggen. Door hun wordt de natuur flink gepromoot en is in mijn ogen de oorzaak. Dit landje is veel te klein voor zoveel (maak)natuur.

 • wienbemelmans

  door alle regels van de overheid en Brussel zie je door de bomen het bos niet meer in de voormalige oostblok landen liggen ze nog dubbel over het verbod van de
  kooien die ze daar hebben gekregen tegen transport kosten, en nu een goede prijs krijgen van de eieren die ze hier nu leveren en hier gaan de kippenboeren naar de klote met de vogelgriep

 • wienbemelmans

  door alle regels van de overheid en Brussel zie je door de bomen het bos niet meer in de voormalige oostblok landen liggen ze nog dubbel over het verbod van de
  kooien die ze daar hebben gekregen 0m dat ze hier verboden werden, ze leveren nu hier goedkoop hun eieren, terwijl de kippen boeren hier naar de klote gaan

 • koestal

  Big business voor de supermarkten,de aandelen stijgen al weer

 • Fryslanboppe

  We gaan langzaam ten onder met zijn allen. Diep diep triest wat er allemaal gebeurd!

 • Metske

  Is het niet een beetje vreemd als kippen binnen zitten om dan toch nog de eieren te willen verkopen als vrij uitloop eieren, immers kippen lopen niet buiten.
  Is dit niet wat hypocriet? Zowel van de sector als van de Retail? Oke ik snap best dat het om geld gaat. Toch wordt de consument eigenlijk voor het lapje gehouden, en geld uit zijn portemonnee geplukt. Ik mis de discussie over voorkomen cq oplossen vogelgriep wat de oorzaak van dit discussie punt is.

 • Tonnis

  Metske klopt. Mijns inziens ligt het probleem niet in Brussel. Bij nieuwe contract besprekingen bedingen dat bij een ophokplicht langer dan 12 weken de freilandprijs gewoon wordt door betaald. Dat willen de pakstations graag gezien de vraag naar deze eieren. Op dit moment leunen de pakstations mooi achterover, en zitten de pluimveehouders met de financieele gevolgen.
  Ik neem de Retail niets kwalijk, want als ze onder inkoopsprijs verkopen (Wieger ketellapper koek) komt het ook niet goed.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.