001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Grote druk op Hogan om vrije-uitloopei

Vrije-uitloopbedrijven moeten hun eieren afwaarderen als gevolg van de ophokplicht.

De druk op de Europese Commissie om een oplossing te vinden voor de afwaardering van vrije-uitloopeieren wordt onverminderd opgevoerd. Maar ondanks een eensgezinde landbouwcommissie in het Europees Parlement, heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan dinsdag 31 januari in een besloten overleg geen toezeggingen gedaan.

Vrije-uitloopbedrijven moeten hun eieren afwaarderen als gevolg van de ophokplicht.

Teleurstelling

Europarlementariër Jan Huitema toont zich teleurgesteld dat de landbouwcommissaris niet toont dat hij dit probleem wil oplossen. "Het is jammer dat hij niet laat zien dat hij alles uit de kast haalt."

Hogan heeft aangegeven dat hij wil kijken om op korte termijn een juridische oplossing te vinden, maar hij kwam niet met een duidelijke richting waarin hij die oplossing zoekt. Hij legde de bal daarnaast ook bij de lidstaten, die volgens hem de mogelijkheid hebben om met co-financiering van de Europese Commissie met eigen regelingen te komen. Tegelijk zei hij dat er geen regelingen zijn om kosten te vergoeden voor bedrijven met vrije-uitloopkippen, die nu hun producten anders moeten verpakken.

Geen vrije uitloop

Dinsdag eerder op de dag deden ook vertegenwoordigers van de organisatie van Europese supermarkten uit het bedrijfsleven een beroep op de Europese Commissie.

De Europese koepel van landbouworganisaties Copa Cogeca trok samen op met organisaties voor supermarkten (EuroCommerce), de eierverwerkers en eierhandelaren (Euwep). Zij hebben gepleit voor een uitzondering voor de vrije-uitloopkippen. De status vrije-uitloop van pluimvee gaat verloren als legkippen langer dan twaalf weken aaneen niet buiten kunnen komen. Door de regel zullen in Nederland vanaf vandaag, 1 februari, een aantal bedrijven hun eieren niet meer mogen afleveren als vrije-uitloopei.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Notaris bellen voor een bezoek op de boerderij en de kippen 2 minuten buiten laten. Daar een foto van knippen als bewijs. Misschien ook wat linkse politici uitnodigen en de situatie uitleggen over die zielige kippen die al 12 weken niet lekker buiten kunnen rondscharrelen. Zelf er een traantje uitpersen en de uitzending voor kassa is klaar.

 • Tuig

  Zo simpel kan het zijn. Slaat nergens op natuurlijk.
  Kippen zitten niet voor niks binnen!!!

 • agro1

  gewoon wachten op een door de ventilatieschacht schijtende smient. alles sal regkom.

 • Eikes

  Het is tijd voor weide-eieren, net als weidemelk. Kippen 120 dagen per jaar naar buiten tussen voorjaar en najaar. Probleem opgelost.

 • Broederijbrok

  Eikes voor de nieuwe minister van LANDBOUW.

 • Jan Berkhof67

  Als de pluimveehouders nu gewoon 3 cent vogelgrieptoeslag vragen is het probleem opgelost. Hier heeft iedere consument begrip voor.

 • harcovanacht

  Als Brussel altijd dwars ligt op landbouwzaken word het hoog tijd om op een Nexit te stemmen dan zijn we vast die club traagwerkende ambtenaren verlost

 • slatan

  Hogan heeft enkele maanden nodig.......dussssss.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.