001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Franse gedupeerden vogelgriep willen geld zien

Franse eendenfokkers die zijn getroffen door de uitbraak van vogelgriep willen sneller geld zien van de overheid.

Zestig eendenhouders hebben een actiegroep ‘Canards en colère’ opgericht. Ze hebben vorige week een eerste demonstratie heeft gehouden, voor de kantoren van de regionale overheid in Les Landes.

Besmettingen

In het zuidwesten van Frankrijk zijn volgens de laatste telling van het ministerie van Landbouw 112 besmettingen vastgesteld op fokkerijen en mesterijen van eenden en, in een enkel geval, ander gevogelte. Daarnaast zijn er nu ook 21 gevallen bekend bij wilde vogels. Minister Le Foll van landbouw heeft de getroffen pluimveeboeren al enkele weken geleden schadevergoeding beloofd, maar daar is tot nu toe weinig of niets van overgemaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Actievoerders

"Snel betalen, en ook alles", stond er dan ook op de borden van enkele tientallen actievoerders in Mont-de-Marsan. Zoals gebruikelijk stortten ze ook banden, pallets en in dit geval ook veel veren uit voor de kantoren van de regionale dienst voor de sociale cohesie en de Kamer voor de Landbouw. ‘’Wij eisen dat de financiële middelen die ons zijn toegezegd nu op de kortst mogelijke termijn worden uitbetaald. We mogen geen eenden mesten. Hoe we dan geld moeten verdienen wordt er niet bij gezegd,’’ aldus Lionel Candelon, één van de leiders van de actiegroep.

Of registreer je om te kunnen reageren.