001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Eierhandelaren bepleiten opheffen ophokplicht

Anevei, vereniging van eierhandelaren en eiproductenfabrikanten, roept de Nederlandse overheid op om zo snel mogelijk de ophokplicht voor pluimvee weer op te heffen.

Desnoods eerst alleen in gebieden waar relatief weinig wilde watervogels voorkomen. De vereniging maakt zich grote zorgen over de gevolgen op korte en lange termijn, van het feit dat vrije uitloopeieren tijdelijk scharrelei moeten worden genoemd. Dit schrijft Anevei in een persbericht waarin de vereniging ook reageert op commotie over de ruime marge die sommige supermarkten behalen op vrije-uitloopeieren, die door de lengte van de ophokplicht niet langer als vrije-uitloopeieren mogen worden verhandeld, maar als scharrelei.

Schade op middellange en lange termijn

Het wegvallen van een groot deel van de Nederlandse productie van vrije-uitloopeieren veroorzaak volgens Anevei ook op middellange en lange termijn schade voor de Nederlandse eiersector, die tweederde van zijn productie als ei of als eiproduct exporteert.

Foto: Margreet Welink
Foto: Margreet Welink

Zelfs de twee andere categorieën – biologische en scharreleieren – gaan schade ondervinden, aldus Anevei in het persbericht. “Supermarkten en levensmiddelenfabrikanten kopen namelijk vrijwel altijd de verschillende categorieën eieren bij één pakstation of eiproductenfabriek. Nu er aan afnemers nee moet worden verkocht als het gaat om vrije uitloopeieren, gaan afnemers voor hun totale pakket op zoek naar leveranciers buiten ons land”, zegt Anevei-voorzitter Hubert Andela.

Alternatieven voor afnemers

De afnemers hebben alternatieven, want in Frankrijk en Spanje, waar geen ophokplicht is, zijn wel vrije-uitloopeieren beschikbaar. Evenals in het Verenigd Koninkrijk, dat ‘open’ is. In Duitsland, waar de ophokplicht selectief wordt opgeheven, komt de productie van vrije-uitloopeieren weer op gang.

Laatste reacties

 • verzekering

  Al die eierhandelaren misschien boter op hun hoofd ?
  Er zijn door de overheid regels opgesteld , termijnen van sluiting vooraf vastgesteld enz.enz.
  Dit allemaal om de gehele sector te beschermen voor erger.
  Dat je daar niet blij mee bent als het je treft mag duidelijk zijn , maar regels zijn regels en die moet je simpelweg opvolgen.

  Als je nu een termijn gaat inkorten , roepen ze de volgende keer dat het altijd wel korter kan.
  De handel kijkt alleen maar naar GELD.
  Trek als handel lering uit dit gegeven en ga nadenken over een soort solidariteitsheffing om de getroffen producenten enigszins te compenseren.
  En nu niet gelijk weer gaan roepen dat de overheid zoiets maar moet gaan betalen.
  Dit is ondernemersrisico en zou het de sector sieren als ze samen binnen de eigen keten hiervoor een oplossing vinden.

 • johanjochems

  volgens mij valt de schade wel mee. De supermarkten kunnen blijkbaar in staat om ook de scharreleieren voor een goede prijs te verkopen. Maak hier dan ook gebruik van en reken ook voor scharreleieren een goede prijs. Dan is het ook mogelijk om aan de scharrelpluimveehouder een eerlijke prijs te betalen. het moet afgelopen zijn om onze goede producten voor veel te lage prijzen weg te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.