Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

Duitsland omzeilt afwaardering vrije-uitloopei

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg omzeilt de Europese regels voor het afwaarderen van vrije-uitloopeieren door de ophokplicht kort te onderbreken.

Dat blijkt uit een besluit van minister Peter Hauk van het deelstaatministerie voor landbouw.

Door het besluit van de deelstaat komt de ophokplicht niet aan de aaneengesloten periode van twaalf weken, waarna vrije-uitloopeieren hun status verliezen.

De minister meldt woensdag 1 februari in een persverklaring dat het nodig is de ophokplicht, die liep van 17 november tot en met 31 januari, opnieuw in te stellen voor een periode van zes weken. Hauk stelt in het persbericht dat door de nieuwe regeling vrije-uitloopeieren als zodanig kunnen worden verkocht.

'Als dit in Duitsland kan, moet Nederland dat ook doen, anders is er geen gelijke concurrentie'

De Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt dat Nederland dat voorbeeld moet volgen. "Als dit in Duitsland kan, moet Nederland dat ook doen", zegt zij. “Anders is er geen gelijke concurrentie. Oplossingen moeten voor iedereen gelden.”

Verlengen ophokplicht 'weloverwogen besluit'

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie dat vorige week weloverwogen besloten is om de ophokplicht te verlengen. Een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam wil daarbij niet zeggen of ook overwogen is een soortgelijke tijdelijke opschorting van de ophokplicht in te stellen. "We hebben tal van opties overwogen", aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

 • agro1

  too stupid to comprehend. sicherlich auf Deutsch.

 • wvb

  Krijg je een boete als je je kippen een paar uur buiten laat lopen. Is denk ik goedkoper dan afwaarderen

 • van dam heeft dubbele agenda net als met fosfaat dosier melkvee dat word zo wel heel duidelijk

 • mr X

  In Baden Württemberg zijn niet zoveel kippen. Dus niet zo opwinden. Niedersachsen is gelijk aan NL. Annie moet toch weten dat de vele Duitse deelstaten allemaal verschillend werken. Annie moet ook geen goedkope politiek bedrijven.

 • Tonnis

  Het mag ook een kleine deelstaat zijn dit is te gek voor woorden.

 • kakelvers

  Nederland is weer het braafste jongetje van de klas. Als dit in Duitsland kan, dan is dit ook in ons land mogelijk.

 • Evert1

  en dan vinden ze het gek dat Europa zinkende is met zulk malafide volk in Brussel
  en den Haag

 • mr X

  Een groene regering en een groene minister. Bovendien een paar Bio-legstallen. En Bio heeft zijn eigen regels. Hoe het allemaal werkt in Duitsland is moeilijk uit te leggen. Door de vele Bundesländer is het ondoorzichtig.

 • Jan Braakman

  @mr X Baden Württemberg heeft een regeringscoalitie van CDU (christendemocraten) en Groenen, met op landbouw een CDU-minister.

 • Almagro

  Maar is dit op termijn wel zo handig van deze Duitse deelstaat minister?
  Je ondermijnt het hele vrije uitloop concept. Hier krijgt toch iedere journalist zo z'n vinger achter dan ligt het er maar aan met welke intentie hij er over wil schrijven. Als het klinkt als "dezelfde eieren als scharrel maar dan duurder" zit je gelijk in de verdediging. Wat is er mis met "tijdelijk niet verkrijgbaar", dan wordt het extra gewaardeerd wanneer het er wel weer is.

 • V

  Had van Dam ook kunnen doen, is beter dan trekken aan een dood paard in Brussel. Van mijn consumenten, en dat zijn er toch gauw 250 a 300 per week, is er niet 1 die er geen begrip voor heeft . De enige die er geen begrip voor hebben dat zijn een handvol scharrelpluimveehouders, en een oprechte christen in Brussel, die bijna een lachstuip krijgen van het leedvermaak.

 • steen1

  Je moet met ambtenaren omgaan zoals ze met jou omgaan. Daarnaast zijn zij vreselijk bang om iets te doen buiten de lijntjes en misschien wel terecht. Voor je het beseft gaat jou positie eraan. Maar je zou iets kunnen leren van de tactvolle Ester en Mordechai. Bijvoorbeeld:
  1. Vanaf 3-2 0:00 uur tot 4-2 0:00 uur is het verboden om pluimvee zelfstandig (uit eigen beweging) in of uit een stal te laten gaan.
  2. Vanaf 3-2 0:00 uur vervalt de ophokplicht.
  3. Vanaf 4-2 0:00 uur geldt er een ophokplicht.
  Het leven kan zo veel mooier als je elkaar maar ruimte/geluk/voorspoed gunt.

 • V

  Wel nu pluimveehouders der lage landen met vrije uitloopkippen laten wij ons gewillig naar de slachtbank leiden of is het tijd voor revolutie en trekken wij tesamen ten strijde tegen deze onrechtvaardige bureaucratie? Leve de vrije uitloopkippen!!!

 • Tuig

  Dat zal cookie maar als het zo blijft met de ai komt er nooit een kip meer buiten en dan?

 • polli

  Ik ben inmiddels ook wel klaar met die van Dam.
  Bij de volgende verkiezingen geen PVDA meer!

 • slatan

  Zulke gasten die het voor het zeggen hebben kosten een hoop geld. Maar het boeit hun geen reet.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.