001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Biologisch ei blijft biologisch ei

De biologische leghennensector hoeft geen problemen te verwachten van een eventuele afwaardering van de biologische eieren, ondanks de aanhoudende ophokplicht van pluimvee.

De biologische pluimveesector geeft aan dat biologisch produceren meer inhoudt dan alleen de uitloop naar buiten, zoals biologisch voer en een lagere bezetting.

Eis voor buiten lopen vervalt

De Europese regelgeving schrijft echter wel voor dat biologische kippen tenminste gedurende een derde van hun leven naar buiten moeten kunnen. Skal, een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op biologische productie, houdt hier toezicht op. Mariken de Bruijn, communicatiemedewerker bij Skal, vertelt dat de bepaling van uitloop normaliter inhoudt dat de kippen acht uur per dag toegang moeten hebben tot de buitenruimte. Maar zolang de kippen moeten worden opgehokt als gevolg van gemeenschapsregelgeving vervalt deze eis. Hierdoor heeft de huidige ophokplicht volgens de Bruijn geen gevolgen voor de biologische pluimveehouderij, ook niet als de ophokplicht nog langer voortduurt. Tijdens de periode van ophokplicht moet het pluimvee als alternatief voor de uitloop altijd ruwvoer aangeboden krijgen in de stal om zoveel mogelijk natuurlijk gedrag te kunnen vertonen.

Ophokplicht stoppen, indien mogelijk

Willem Remijnse, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) vindt het wel tijd worden dat de ophokplicht opgeheven wordt, als het risico dat toelaat. “We kunnen niet ongestraft de kippen blijven ophokken”, aldus de voorzitter. België handhaaft de ophokplicht in elk geval nog tot 10 maart. Voor Nederland bepaalt een deskundigengroep dierziekten de risico-inschatting van vogelgriep. De deskundigen vonden het vorige week nog te vroeg om definitief van een dalende trend te spreken, ondanks de daling van het aantal H5N8 gevallen bij wilde vogels.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.