Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Vogelgriep Biddinghuizen is type H5N6

Het vogelgriepvirus dat gisteren op een bedrijf in Biddinghuizen werd aangetroffen, is van het hoogpathogene type H5N6. Dat meldt het Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), dat het virustype onderzocht.

Een eerste genetische analyse laat zien dat het virus niet verwant is aan de zoönotische H5N6-stam, die in Azië circuleert en waar ook mensen ziek van kunnen worden. Het virus is wel verwant aan het hoog-pathogene H5N8-virus dat is gevonden in Nederland in 2016. Het N-type van het virus is verwant aan laag-pathogene virussen die eerder werden gevonden bij wilde vogels in Europa.

“Het H5N6-virus is ontstaan door uitwisseling van genetisch materiaal. WBVR doet vervolgonderzoek om verder inzicht te krijgen in de herkomst en genetische samenstelling van dit virus”, laat het instituut weten.

De pluimveebedrijven in de omgeving van het getroffen bedrijf worden onderzocht. De resultaten hiervan worden dit weekend verwacht.

Laatste reacties

 • HenriBusger

  Volgens mij wordt hier verwarring gezaaid. Is het wel of niet H5N6? Niet volgens eerste genetische analyse, wel H5N8. Titel aanpassen aub! En wellicht een nieuw Twitter-bericht.

 • AlexOirlo

  Mariska,
  Leven gaat door, OOK IN HET WEEKEND, graag met spoed voorrang geven aan bovenstaande vraagstelling

 • Jan Braakman

  @HenriBusger @AlexOirlo Het is echt H5N6. Zie ook <>

Of registreer je om te kunnen reageren.