Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen

Bij een pluimveebedrijf met eenden in Biddinghuizen is vogelgriep vastgesteld. Alle pluimvee moet per direct worden opgehokt.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een landelijke ophokplicht voor pluimvee ingesteld nadat er in Biddinghuizen (Fl.) vogelgriep is vastgesteld op een bedrijf met vleeseenden. De ophokplicht geldt voor alle commerciële bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten. De ophokplicht geldt ook voor bedrijven die vogels fokken die in het wild worden uitgezet.

Hoogpathogene variant

Op het getroffen bedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen gaat het vermoedelijk om een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus, type H5. Onder de dieren trad verhoogde sterfte op. De 16.000 vleeseenden op het bedrijf worden vandaag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Het bedrijf werd vorig jaar ook getroffen door vogelgriep.

In de 10 kilometerzone geldt per direct een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel

Kaart vervoersbeperkingsgebied Biddinghuizen 10 kilometer.

Kaart vervoersbeperkingsgebied Biddinghuizen 3 kilometer.

In 10 kilometerzone liggen 23 bedrijven

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Biddinghuizen liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 23 pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone geldt per direct een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.
Artikel gaat verder onder de fotoreportage.


 • Biddinghuizen - Op vrijdag 8 december is er aan de Alikruikweg te Biddinghuizen vogelgriep ontdekt. Het bedrijf is hermetisch afgesloten. Ook bedrijven in de omtrek zijn afgesloten. De NVWA is net terplaatse gekomen. Vorig jaar was er ook al vogelgriep ontdekt in dezelfde straat. Ruiming zal in de loop van de dag plaatsvinden. - Foto: ANP

  Biddinghuizen - Op vrijdag 8 december is er aan de Alikruikweg te Biddinghuizen vogelgriep ontdekt. Het bedrijf is hermetisch afgesloten. Ook bedrijven in de omtrek zijn afgesloten. De NVWA is net terplaatse gekomen. Vorig jaar was er ook al vogelgriep ontdekt in dezelfde straat. Ruiming zal in de loop van de dag plaatsvinden. - Foto: ANP

 • NVWA op weg naar het getroffen bedrijf. - Foto: Henk Riswick

  NVWA op weg naar het getroffen bedrijf. - Foto: Henk Riswick

Uitbreiding hygiëneprotocol

Het bestaande hygiëneprotocol voor bezoekers van commerciële pluimveebedrijven wordt uitgebreid. Bezoekers mogen alleen de stal of erf betreden na strenge hygiënemaatregelen.

Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Extra maatregelen voor eenden- en kalkoenenbedrijven

Voor eenden- en kalkoenenbedrijven gelden enkele extra maatregelen. Deze gaan per direct in. Eenden of kalkoenen mogen alleen worden vervoerd nadat zij onderzocht zijn door een dierenarts. Deze transporten van of naar deze bedrijven mogen alleen rechtstreeks plaatsvinden. Daarnaast moeten eendenbedrijven een hygiëneprotocol naleven voor strooisel, waaronder het afdekken van de strooiselopslag en het schoonmaken van het materieel dat wordt gebruikt om het strooisel de stal in te brengen. Deze maatregel geldt niet voor kalkoenbedrijven.

Artikel gaat verder onder de fotoreportage.


 • Het eendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. - Foto: Henk Riswick

  Het eendenbedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen. - Foto: Henk Riswick

 • Medewerkers van schoonmaakbedrijf Dolmans wachten totdat ze het erf op mogen. - Foto: Henk Riswick

  Medewerkers van schoonmaakbedrijf Dolmans wachten totdat ze het erf op mogen. - Foto: Henk Riswick

 • Er is media-aandacht. - Foto: Henk Riswick

  Er is media-aandacht. - Foto: Henk Riswick

Hobbyvogels verplicht afschermen

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen, zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. De dierentuinen en kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden.

Hieronder meer foto‘s, gemaakt bij het eendenbedrijf in Biddinghuizen op vrijdagmiddag 8 december.


 • Foto's: Henk Riswick

  Foto's: Henk Riswick

 • Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen
 • Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen
 • Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen
 • Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen
 • Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen
 • Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen
 • Nieuw geval vogelgriep in Biddinghuizen

Eén reactie

 • wienbemelmans

  De ene ellende na de andere voor de kippen mannen verschrikkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.