Pluimveehouderij

Nieuws 10 reacties

Kamervragen over kalkoenenrampvlucht

Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vraagt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om opheldering over het transport met bijna 21.000 kalkoenenkuikens uit Canada, dat voor de dieren uitliep op een ramp.

De Partij voor de Dieren vindt het vliegtuigtransport van kalkoenkuikens om verschillende redenen onnodig en ongewenst.

Bij een transport van kalkoenkuikens kwamen vorige week praktisch alle dieren om, doordat de temperatuurregeling in het vliegtuig niet naar behoren functioneerde. De ongeveer 1.500 dieren die nog leefden, zijn op Schiphol alsnog geëuthanaseerd.

Ouwehand: ‘Louter handelsmotieven’

Volgens PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand zijn er louter handelsmotieven en geen redenen vanuit de vraag naar voedsel om kalkoenenkuikens vanuit Canada naar Nederland over te vliegen. Ouwehand vraagt de minister hoeveel van dergelijke transporten er per jaar zijn en hoe vaak overtredingen worden geconstateerd. Bovendien vraagt ze naar de aard van de sancties die in dit geval zijn opgelegd.

Laatste reacties

 • agro1

  zo af en toe kan pvdd wel eens iets nuttigs doen.

 • ENDE902

  Ik vraag mij ook wel eens af, wat het nut is van al die mensen die over de Atlantische Oceaan heen en weer worden gevlogen. Ik heb nog geen duidelijk antwoord gekregen.

 • farmerbn

  Diertransport moet goed gaan maar soms gaat het fout. Soms komt een hondje onder een auto, maar daarover geen kamervragen.

 • WGeverink

  Mensen hebben niet eens door dat er op hun vlucht paarden varkens koeien etc mee reizen. Dat is al tig jaren zo. Ook de gezelschapsdieren zitten onder in het ruim. Dat het uitgezocht wordt waarom het met de kalkhoenen zo fout kon lopen en dat er iemand een schop onder de kont krijgt is helemaal terecht. Tja @ ouwehand. Niet alleen handelsmotieven maar ook gezondheids motieven. Ook Nederlandse fokkerijgroeperingen vliegen SPF varkens vanuit hun Canadese fokkerij locaties de wereld over.

 • pinkeltje

  Voor mevrouw Ouwehand is gezondheidsmotief ook een handelsmotief. Ieder vlucht met wat dan ook is trouwens een handelsmotief. De hoeveelheid filantropen op de wereld is niet zo groot.

 • WGeverink

  Nee pinkeltje, mevrouw ouwehand begrijpt als geen ander dat het welzijn van een gezonde varkensstapel onder gelijke omstandigheden al meteen een enorm stuk hoger ligt dan van een reguliere varkensstapel. Voor de boer zijn naast het betere welzijn het lage medicijn gebruik en de fors betere technische resultaten ook mooi meegenomen. Elke dag gaan er ook miljoenen eendagskuikens met het vliegtuig naar klanten over de hele wereld.

 • farmer135

  Waarom het fout gaat kan misschien beter aan de vliegmaatschappij gevraagd worden in plaats van de minister.

 • 9439te

  helemaal eens, farmer135

 • Jan-Zonderland

  Mevr Ouwehand zou eens kamervragen moeten stellen over het tv programma Man bijt hond. Dat is toch ook niet echt diervriendelijk.

 • wienbemelmans

  LAAT ZE OOK EENS VRAGEN STELLEN OVER DE OOSTVAARDERDPLASSEN.???????

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.