Pluimveehouderij

Nieuws

Geen vogelgriep op omringende bedrijven Biddinghuizen

De vogelgriep op het vleeseendenbedrijf in Biddinghuizen is een op zichzelf staand geval.

Dat meldt het ministerie van LNV. Eerder op de dag meldde voorzitter Eric Hubers van LTO pluimveehouderij al dat de testuitslagen van de 4 bedrijven in de 3 kilometerzone negatief zijn.

Vanavond (maandagavond 11 december) gaat het ministerie nog proberen een aantal corridors te publiceren voor bedrijven in de 10 kilometer-zone van het getroffen eendenbedrijf. Als LNV daar in slaagt, kan pluimveevleesverwerker GPS in Nunspeet op korte termijn weer slachten.

Onderzoek naar doodsoorzaak wilde zwanen

Wageningen Bioveterinary Research doet ook onderzoek naar de doodsoorzaak van een aantal zwanen die zijn gevonden in de omgeving van Harderwijk. De uitslagen daarvan deelt de NVWA. De NVWA zal ook de uitslagen van de screening bekendmaken.

Hennie de Haan

De pluimveesector is blij dat het bij één uitbraak blijft. Desondanks heeft Nederland weer de HPAI-status, betreurt NVP-voorzitter Hennie de Haan. Dit betekent dat de uitvoer van pluimveevlees, eieren en broedeieren naar niet EU-landen stil staat. Dat is schadelijk voor de pluimveehouderij, betoogt De Haan. Ze hoopt dat afnemers van buiten de EU pragmatisch omgaan met HPAI-status van Nederland en gaan werken met regio‘s. Dan ligt de export naar derde landen slechts deels stil.

Of registreer je om te kunnen reageren.