Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

NVP wil met Schouten praten over POR-regeling

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) wil snel in overleg met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Via een advocaat is een gespreksverzoek ingediend bij de minister. De NVP wil dat Schouten het besluit van voormalig minister Kamp om de POR-regeling te beëindigen, terugdraait.

POR-regeling; kort gezegd een vrijstelling voor dierrechten bij volledige mestverwerking op het bedrijf.

Alternatief plan

NVP-voorzitter Hennie de Haan betoogt dat de pluimveesector een alternatief plan heeft ontwikkeld om de ontheffingsruimte te behouden, mocht een verlenging van de POR-regeling er niet in zitten. Dit wil ze de minister voorleggen. Als de POR-regeling vervalt dienen pluimveehouders minstens € 50 miljoen te investeren in rechten. Het lijkt De Haan beter dat geld te steken in zaken als emissiebeperking, zoals in hun plan staat. Als de minister vasthoudt aan de plannen, volgt een kort geding van de veehouderij tegen de staat.

Laatste reacties

 • Almagro

  Een kort geding is bij voorbaat kansloos. In mijn POR-overeenkomst staat een looptijd van 10 jaar vermeld en staat ook als dusdanig de exacte einddatum vermeld. Daar kon ik dus al 10 jaar rekening mee houden. Ik zou niet kunnen bedenken waarom een rechter de minister terug zou kunnen fluiten.
  Neemt niet weg dat ik het jammer vind dat de regeling wordt beëindigd .

 • Maas1

  Een harde les leren we wel, loop nooit meer voorop met duurzaamheid Maatlat Duurzame veehouderij en energie neutraal en duurzame mestverwerking.
  De toezegging is gedaan om per 1-1-2018 de pluimveerechten te laten vervallen.
  Daar weet men natuurlijk niets meer van, nee natuurlijk niet dat hebben ze nooit zo bedoelt.
  POR boeren kunnen ook verdisconteerd worden met de verwerkte mest er komt geen kilo mest van deze boeren op de |Nederlandse bodem.
  Nee, Gewoon de stekker er uit bij Duurzaam Pluimveeland

Of registreer je om te kunnen reageren.