Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Misstanden bij scharrelkippen gefilmd

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft misstanden gefilmd bij een scharrelkippenhouder in het West-Vlaamse Wingene.

Op de door Animal Rights gemaakte beelden, die undercover zijn gemaakt, zijn onder andere kale, dode en zieke kippen te zien die opgesloten zaten in het systeem.

De Vlaamse leghennensector, verenigt in producentenorganisatie Bedrijfpluimvee, distantieert zich van de undercoverbeelden. De wantoestanden die de dierenwelzijnsorganisatie vertoont voor wat betreft het welzijn van de leghennen worden niet geduld door de pluimveesector.

Beelden Animal Rights lijken conflicterende informatie te tonen

De producentenorganisatie praat de beelden niet goed, maar heeft toch enkele bedenkingen bij de beelden. De gefilmde hennen in de stal zijn wit en leggen witte eieren, de getoonde scharreleieren in de LIDL supermarkt zijn bruin van kleur en kunnen dus niet van dezelfde kippen zijn. Daarnaast vindt de pluimveesector dat de overheid heeft gefaald, doordat geen hercontroles hebben plaatsgevonden na eerdere overtredingen op het bedrijf. “Pluimveehouders moeten wel degelijk voldoen aan normen en voorschriften om eieren als scharrelei te verkopen”, aldus de pluimveeproducentenorganisatie.

Animal Rights: term scharrelei is misleidend

Animal Rights wil met de beelden aantonen dat de term scharrelei ‘misleidend’ is en wil daarnaast met een petitie een verbod op de productie van kooi-eieren bewerkstelligen. Er geldt echter al een kooiverbod in Vlaanderen; de zogenoemde batterijkooien zijn al sinds 2012 al verboden in Europa. In Vlaanderen wordt nog wel 52% van de leghennen in een verrijkte kooi gehouden, naast 35% als scharrel, 10% met vrije uitloop en 3% als biologisch.

‘Smet op hele leghennensector’

Tot slot is de sector ervan overtuigd dat 95% van de legpluimveehouders correct met de dieren omgaat. De producentenorganisatie vindt het jammer dat deze beelden in deze tijd nog gemaakt kunnen worden. De beelden zorgen voor een smet op de gehele leghennensector.

Eerder filmde Animal Rights ook misstanden met vee in een slachthuis in het Belgische Tielt.

Laatste reacties

 • deB.


  Als deze beelden op de werkelijkheid berusten is het ook een grote schande hoe het daar aan toe gaat..... gedwongen door massa is kassa voor goedkoop eten voor de consument!
  M.a.w voeding is veel te goedkoop, moet voor betaald worden. ipv 3 x op vakantie plus 2 auto's voor de deur

 • Piet 1

  wat doen jullie in de stal van iemand anders!!!
  U heeft hier geen toestemming voor gehad van de pluimveehouder neem ik aan
  hoe zou U het vinden als wij in Uw huis komen filmen en de kasten open maken hoe het er in de kast uit ziet en dat vast leggen en de media in sturen.
  Dan zou ik U nog wel eens willen spreken.

 • Maas1

  Dieren moet je inderdaad met respect behandeling.Om een sector te schofferen door dit film fragment alsof het gangbaar deze zou zijn is ook respect loos naar de pluimveehouders. Ik herken dit niet als zodanig. Ik zeg niet dat het hier gebeurt is maar in Duitsland moet de kadaverton voorzien zijn van een slot,zodat het zo veel onmogelijk gemaakt wordt om dode dieren daar uit te halen en deze te plaatsen voor schokking beelden die verwerpelijk zijn. Wellicht een optie om dergelijke regelgeving op te nemen in o.a. ikb.

 • jehanvankroaks

  Wat we hier op de beelden zien dat hoort ook niet!

  Dode dieren horen niet in de stal, zieke dieren horen daar ook evenmin!
  Ik begrijp ook best dat het een kwestie is van geld, MAAR als boer/agrarisch ondernemer ben je absoluut verantwoordelijk voor je dieren !!
  Wil je met alle geweld groeien prima
  ( altijd meer is nooit genoeg) maar zorg dat ook dat je de boel daadwerkelijk op orde hebt !!!!!!!!!
  Want animal rights heeft hier absoluut een punt !
  Ik vindt ook niet dat animal rights op z'n donder moet hebben
  ( ik keur hun actie absoluut af) maar diegene die zo met zijn dieren omgaat die moet op z'n donder hebben, want hij is er verantwoordelijk voor dat animal rights met dit soort beelden wederom scoort ten koste van diegene die de boel wel op orde hebben.

  Maar laat Animal Rights eerst maar bewijzen dat ze bij deze pluimveehouder binnen zijn geweest, het filmpje kan overal gemaakt zijn want dit soort filmpjes zijn overal op internet te vinden !

  <>


Of registreer je om te kunnen reageren.