001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

IKB Ei voornemens bedrijfsdouche te verplichten

Bedrijven die deelnemen aan IKB Ei zullen waarschijnlijk uiterlijk 1 januari 2019 een bedrijfsdouche moeten hebben. Dat is het voornemen binnen IKB Ei.

Het Centraal College van Deskundigen (CCvD) IKB Ei heeft er deze week mee ingestemd om een douche in de hygiënesluis, bij de bedrijfsscheiding van vuil en schoon, te verplichten. Volgende week dinsdag moet dit besluit nog worden bekrachtigd door het bestuur van Ovoned.

Alle organisaties vertegenwoordigd in het Ovoned-bestuur (LTO/NOP, NVP, Anevei, COBK) maken echter ook onderdeel uit van CCvD. De intentie is om de eis per 1 januari 2018 in te voeren binnen IKB Ei, met een overgangstermijn van een jaar.

‘Kosten in de hand houden’

“De sector wil er alles aan doen om dierziekten buiten de deur te houden, met name Aviaire Influenza”, aldus Ben Dellaert (voorzitter van het deskundigencollege van IKB Ei) over het voornemen. “Alles wat we eraan kunnen doen, moeten we doen.”

Naast het buiten de deur houden van vogelgriep an sich, benoemt Dellaert ook als motivatie het in de hand houden van de hiermee gemoeide kosten. De DGF-heffing voor pluimveebedrijven wordt in 2018 gemiddeld zo’n drie keer zo hoog, omdat nog tekorten moeten worden ingehaald van bestrijding van hoogpathogene vogelgriepuitbraken.

Dringend advies van adviescommissie pluimveegezondheidszorg

De IKB Ei-wijziging wordt gedaan na een dringend advies van de adviescommissie pluimveegezondheidszorg. Vanwege dreiging van vogelgriep geldt nog altijd een verplicht hygiëneprotocol. Een van de eisen daarin is dat personen die binnen 24 uur meer dan één commercieel pluimveebedrijf bezoeken, verplicht moeten douchen bij zowel aankomst als vertrek. In de praktijk is echter een probleem dat lang niet alle bedrijven een bedrijfsdouche hebben.

Ook voor vleeskuikenbedrijven binnen IBK Kip komt het onderwerp binnenkort op de agenda. IKB Kip heeft een douchemogelijkheid in de hygiënesluis eerder dit jaar al verplicht voor bedrijven hoger in de piramide; vermeerdering en opfokvermeerdering.

Laatste reacties

 • Barneveldsei

  Dan is er werk aan de winkel voor de bio en uitloop kippen. Als al die kippen moeten douchen als ze de stal verlaten, en weer terug komen om te eten of een ei te leggen!

 • Almagro

  Zoals zoveel regeltjes afkomstig uit deze hoek : symbool politiek en schijnveiligheid.
  Is trouwens de evaluatie rond het Fipronil drama al afgewikkeld of gaat dit het "college van deskundigen" niet aan?
  Wanneer men nu werkelijk risico wil aanpakken dan gaan we de vraag stellen : kunnen voortaan in de "lage landen" de kippen op elke plek jaarrond naar buiten of gaan we écht iets doen aan risico management.
  Doe we dit niet dan moeten we accepteren dat we jaarlijks wederkerend kippen ruimen met alle kosten en gevolgen voor export van dien .

 • alleen koud of ook nog warm water ivm leidingwerk

 • hoevedako

  Koud is voldoende, Kosten zijn toch al zo hoog, of is het koude sanering

 • hongarije

  En wie gaat controleren of er ook daadwerkelijk wordt gedoucht?

 • Joerissen

  Inderdaad eerst maar eens die kippen lekker laten scharrelen in de Wintergarten op de cruciale tijden in het jaar.
  Een prima tussenoplossing zou een zgn. "droge douche" zijn waarbij volledig van kleding wordt gewisseld alvorens men de hokken betreedt. Als dan ook nog netjes de handjes worden gewassen, haarnetje wordt gebruikt en we maximaal 1 bedrijf per dag bezoeken, is dat van veel meer waarde dan een verplichte douche die toch niet gebruikt zal gaan worden zoals het hoort. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.