Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Productie pluimveevlees meer in vaste ketens

De productie van pluimveevlees zal meer en meer in vaste ketens en concepten gaan plaatsvinden. Dit voorziet Jean Spreuwers, sectorhoofd vleespluimvee bij De Heus Voeders.

Hij zei dit dinsdagavond, 3 oktober, tijdens een bijeenkomst van vleeskuikenvermeerderaars in het Pluimveemuseum. Momenteel is al ruim een derde van de wekelijkse kuikenslachtingen (traaggroeiende) concept-kuikens. “Concepten zijn het afgelopen jaar sterk gegroeid en die groei zal doorzetten.”

Eenvoudig overstappen

De productiekolom van pluimveevlees bestaat uit de schakels fokbedrijf, opfokker, vermeerderaar, broederij, vleeskuikenhouder, slachterij en retail/consument. In Nederland waren pluimveebedrijven altijd zelfstandige bedrijven, die met elkaar concurreren, maar die ook gemakkelijk konden overstappen naar een andere broederij of slachterij om broedeieren te leveren, eendagskuikens te kopen of slachtrijpe kuikens te verkopen. “Dat ze konden overstappen, heeft geleid tot technisch betere vermeerderaars en vleeskuikenhouders”, meent Spreuwers.

Bedrijven in keten helpen elkaar

Die onderlinge uitwisselbaarheid heeft echter ook een keerzijde: de bedrijven staan er alleen voor in tijden dat het financieel minder gaat. “Want waarom zou je geholpen worden wanneer je morgen naar een andere broederij of slachterij kunt stappen?”

Volgens Spreuwers zijn schakels bij productie in vaste ketens sterker met elkaar verbonden en hebben ze een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het uiteindelijke product. Hij voorziet een verdere toename van productie in concepten. “Samenwerken betekent kiezen voor sterke, betrouwbare en consistente partners.”

Eén reactie

  • R. B.

    Dat elkaar helpen wordt dan een sigaartje uit eigen doos maar de voer fabrikant houdt zelf wel de dikste sigaren. Het gaat hun er alleen maar om macht te krijgen. Pas op want je bent straks niet meer baas op eigen bedrijf. Geen concurrentie betekend hogere prijzen lagere opbrengsten. Een klant die op kan stappen sturen ze niet die vracht voer waar een foutje inzit.

Of registreer je om te kunnen reageren.