Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Oekraïense tafeleieren naar EU

De Oekraïense eierproducent Ovostar Union gaat in oktober de eerste tafeleieren naar de Europese Unie exporteren. Het bedrijf verkondigt hiervoor in september toestemming te hebben gekregen van Europa.

De Oekraïense eierproducent Ovostar Union gaat in oktober de eerste tafeleieren naar de Europese Unie exporteren. Het bedrijf verkondigt hiervoor in september toestemming te hebben gekregen van Europa.

Ovostars dochteronderneming Yasensvit (de merknaam waaronder Ovostar tafeleieren vermarkt) is als eierpakstation opgenomen in de korte lijst van ondernemingen uit Oekraïne die eieren en eiproducten naar de EU mogen exporteren. Daar stonden tot nu toe alleen Ovostar zelf en Imperovo op, die beide eiproducten en breekeieren voor de industrie naar Europa exporteerden. Via een eigen exportonderneming gericht op de Europese Unie biedt Ovostar Union nu tafeleieren aan in doosjes van tien, direct bedoeld voor de consument.

Export omhooggeschoten

Oekraïne wint als eierexporteur naar de EU rap terrein. De export van eiproducten en breekeieren voor de industrie vanuit Oekraïne schoot in 2016 omhoog. De helft van de eieren en eiproducten die de EU importeerde afgelopen jaar was afkomstig uit Oekraïne; in totaal ruim 8.000 ton. In de eerste helft van dit jaar viel die export echter bijna helemaal weg (-92%), en was het aandeel van Oekraïne in de Europese eierimport relatief beperkt met 345 ton. Met de invoer van tafeleieren zou daar weer verandering in kunnen komen, zeker gezien de huidige eierprijzen in Europa.

Europese dierenwelzijnsstandaarden

Europese eierproducenten zijn allesbehalve blij met de import uit Oekraïne. “Zover we weten heeft Oekraïne nog niet voldaan aan de vereiste om een actieplan in te dienen zijn dierenwelzijnsstandaarden in lijn te brengen met die in de Europese Unie, of is deze in ieder geval niet goedgekeurd door de Europese Commissie”, aldus een woordvoerder van Euwep, de Europese organisatie van de eierhandelaren en eiverwerkers. Euwep wil dit onderwerp opnieuw agenderen voor een overleg in Brussel eind november. De Europese eierindustrie maakt bezwaar tegen de invoer van eieren en eiproducten die niet voldoen aan de Europese standaarden, zeker als die geproduceerd zijn in traditionele kooien die Europa in 2012 verbood.

Geen kooi-eieren in Nederlandse supermarkten

In Nederland zullen Oekraïense kooi-eieren niet in de supermarkt komen, omdat er helemaal geen kooi-eieren meer in de supermarkt worden verkocht. In de meeste andere Europese landen is dit echter anders. Doosjes met eieren uit Oekraïne moeten wel aan de buitenzijde worden gelabeld met het land van oorsprong en dat de houderijvorm ‘niet conform de Europese normen’ is.

10 miljoen legkippen

Ovostar Union behoort tot de top 3 eierproducenten in Oekraïne en hield in 2016 6,5 miljoen leghennen. Het bedrijf is bezig met een forse uitbreidingsslag. In 2016 nam het aantal leghennen met 20% toe ten opzichte van het jaar daarvoor, en in 2018/2019 moet de uitbreiding volledig zijn gerealiseerd. Het bedrijf verwacht in totaal 10 miljoen legkippen te houden.

Laatste reacties

 • Tinus1

  Dus dat is genoeg ' niet conform de europeese norm'.........tja de consument moet kunnen kiezen, maar volgens mij zijn de regels opgelegd aan ons namens die consument....?

 • Marco22

  Dus zijn eigenlijk alle welzijnskeurmerken die zogenaamd door NGO's en consument(hallo RFC) ge-eist worden de reinste totale flauwekul.
  Timmermans en van Balen en Verhofstad doen alle europese boeren bij de bok om Poroschenko maar te paaien. Ik zeg corrupte bende, leve de EU.

 • Wittede

  Een grote corrupte bende die Europese unie!

 • 9439te

  Schandalige praktijken, hier de boeren in de shit laten zitten met die achterlijke norm voor Fipronil in de eieren, en dan toestaan dat er weet ik wat voor gifballen hier naar toe komen uit de Oekraïne. Ik hoop dat hier hard tegen op getreden wordt, maar vrees dat de deal al rond is.

 • Kippenpraat

  Kom maar op met nog meer producten uit de voortuin van Rusland.

 • kakelvers

  Hier maar eisen stellen aan de pluimveehouder qua dierwelzijn en voedselveiligheid, maar de grenzen wel openzetten voor landen waar ze produceren volgens de regels van de vorige eeuw. Graag ook even bemonsteren op fipronil en de Nederlandse norm aanhouden graag.

 • bankivahoen

  Vraag ook meteen even of ze WEL diermeel mogen voeren , ben ik ook benieuwd naar.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.