001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Weer vleeseenden in Biddinghuizen

Twee van de drie eendenbedrijven in Biddinghuizen die begin december besmet bleken met hoogpathogene vogelgriep, hebben donderdag 26 januari weer eendenkuikens gekregen.

De ouders van deze kuikens zijn gescreend op vogelgriep en daarvan vrij verklaard.

De twee bedrijven hebben na de ruiming van de besmette dieren de procedure mest verwijderen, stal reinigen en drie keer ontsmetten gevolgd. De dieren in hun stallen worden beschouwd als verklikkerdieren en worden de komende drie weken door de NVWA gecontroleerd op de aanwezigheid van vogelgriep. Als na controle over drie weken blijkt dat ze vrij zijn van dit virus, wordt de stal AI-vrij verklaard.

De eerst besmette eendenstal zal niet meer als zodanig worden gebruikt. De huurder van die stal ziet daarvan af.

Aan dezelfde weg als de drie AI-besmette eendenbedrijven, zit nog een eendenbedrijf. Dat stond op de dag van het bekend worden van de eerste besmetting juist leeg. Deze eendenhouder heeft vorig week donderdag, daags na het opheffen van BT-gebied Kamperveen, waar het bedrijf in lag, weer een koppel eendenkuikens opgezet.

Een vleeskuikenbedrijf, ook aan dezelfde weg, dat preventief was geruimd, krijgt begin februari weer kuikens.

Bedrijf in Abbega start met ‘verklikkerkippen’

Het legpluimveebedrijf in het Friese Abbega, dat op 13 december besmet bleek met hoogpathogene AI, krijgt pas eind maart nieuwe dieren in de ene stal en in mei in de andere stal. Dit heeft onder meer te maken met de opfokperiode van de hennen. Ook kiest deze pluimveehouder ervoor niet direct de stallen weer vol te zetten, maar eerst met een klein aantal ‘verklikkerkippen’ te testen of het AI-virus uit de stallen is verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.