001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep breidt zich verder uit in Europa

Terwijl het aantal gevallen van H5N8 vogelgriep in Frankrijk en in Groot-Brittannië snel oploopt, is eind vorige week ook een eerste besmetting vastgesteld in Ierland. Daarbij ging het om een smient, die is aangetroffen in de buurt van Wexford.

In Frankrijk is het aantal besmette bedrijven volgens de laatste opgave van het ministerie van landbouw opgelopen tot 75. In de meeste gevallen gaat het om eendenfokkerijen in het zuidwesten van het land. Het ministerie van landbouw heeft meegedeeld dat het product van die bedrijven, foie gras, als gecertificeerd aangeduid mag worden, ook als de eenden niet volgens de eisen buiten kunnen lopen. Daarnaast worden de laatste dagen in Frankrijk ook besmettingen ontdekt bij particulieren die een paar kippen houden. Daarnaast is bij vijf wilde vogels H5N8 vogelgriep aangetroffen, zowel in het noorden bij Calais als langs de Zwitserse grens.

Ook in Ierland ophokplicht

In Groot-Brittannië meldde de dier- en plantgeneeskundige dienst APHA voor het weekend zeven besmettingen, waarvan één bij een eendenfokkerij en vijf bij wilde eenden of ganzen. Ook is in Schotland één geval vastgesteld bij een arend. Ierland telt na de laatste melding tot nu toe één bekende besmetting. De Ierse autoriteiten hebben vorige week, net als in veel andere landen, een ophokplicht afgekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.