001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Van Dam zoekt Duitse steun voor vrije-uitloopei

Nederland probeert andere lidstaten mee te krijgen om een oplossing te vinden voor de afwaardering van vrije-uitloopeieren door de ophokplicht.

Staatssecretaris Martijn van Dam zal de komende dagen onder andere met zijn Duitse collega Martin Schmidt praten over het probleem.

Duitsland heeft als afnemer van Nederlandse vrije-uitloopeieren ook een belang, aldus Van Dam.

Vrije-uitloopeieren verliezen hun status als de leghennen meer dan 12 weken geen vrije uitloop hebben. Dat is 1 februari het geval voor dieren die bij aanvang van de ophokplicht al werden gehouden. "Het wordt nu dringend", aldus Van Dam. Als leghennen 12 weken zijn opgehokt, worden hun eieren afgewaardeerd van vrije-uitloopei naar scharrelei. Dat levert een economisch verlies op.

EU-regels staan verlenging ontheffing niet toe

Hoewel er nog geen besluit is genomen over verlenging van de ophokplicht, zegt de staatssecretaris er wel ernstig rekening mee te houden dat de maatregel moet worden verlengd. Vanuit Brussel is niet veel heil te verwachten voor de houders van vrije-uitloopkippen, zegt Van Dam. De Europese regels staan niet toe om de ontheffing eenmalig te verlengen. "We hebben daar de afgelopen week overleg over gehad met de Europese Commissie en de lidstaten."

Van Dam zegt dat het van belang is een oplossing te vinden, omdat anders ondernemers het risico niet langer nemen om te investeren in meer diervriendelijke houderijsystemen.

Van Dam hoopt het onderwerp maandag 23 januari tijdens de Europese raad van landbouwministers op de agenda te krijgen. Volgende week komen de deskundigen in Nederland bijeen om de situatie in Nederland te bezien.

Sinds 25 december zijn er geen nieuwe uitbraken op commerciële bedrijven meer geweest. De maatregelen voor de eerste uitbraken worden afgebouwd. Donderdag 19 januari word het vervoersverbod rond Hiaure ingetrokken.

Eén reactie

  • Tonnis

    Maar de KAT hoe staat die hierin

Of registreer je om te kunnen reageren.