001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Van Dam wil afwaardering vrije uitloopei voorkomen

Nederland is afhankelijk van de opstelling van de Europese Commissie als het gaat om de afwaardering van vrije uitloopeieren of biologische eieren, als gevolg van de ophokplicht.

Staatssecretaris Martijn van Dam vindt het onbillijk als de eiersector wordt getroffen door de afwaardering van de eieren. De ophokplicht is ingesteld om insleep of verspreiding van vogelgriep te voorkomen.

Twaalf weken

De Europese regels bepalen dat vrije uitloopeieren hun status verliezen, als de leghennen twaalf weken of langer geen uitloop hebben. Door de ophokplicht dreigt dat nu te gebeuren. Op 1 februari zijn, sinds de instelling van de ophokplicht op 9 november, 12 weken verstreken.

Van Dam vindt dat hij zwaarwegende argumenten heeft om de ophokplicht te mogen handhaven, zonder dat de vrije uitloopeieren hun handelsstatus verliezen. Hij probeert de periode van 12 weken in elk geval eenmalig met 12 weken te kunnen verlengen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de sector.

Economische schade

Afwaardering van de vrije uitloopeieren en op termijn ook de afwaardering van biologische eieren heeft economische schade tot gevolg in de vorm van lagere prijzen voor niet alleen de biologische en vrije uitlooopeieren, maar ook voor de scharreleieren.

Eerdere pogingen mislukt

In 2014 heeft Nederland ook gepleit de vrije uitloopeieren te vrijwaren van afwaardering, Dat is toen niet gelukt. “Ook nu is het onzeker of en hoe de Europese Commissie op korte termijn iets kan betekenen voor een verlenging van de ophokplicht met behoud van de handelsstatus”, aldus Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van de VVD-fractie.

Laatste reacties

 • V

  zondag 29-1 ophokplicht opheffen, maandag 30-1 om 9.59 uur weer instellen.

 • goodfoodfox

  Ik weet niet of die maas in de regelgeving aanwezig is, maar het zou wel een oplossing kunnen zijn dan. Maar dat zal dan wel éénmalig zijn, want dat gat zal vast gedicht worden. En dat is ook prima, want er moet gewoon goede echte regelgeving komen voor dit soort gevallen. Anders kun je vrije uitloopeieren en biologische eieren net zo goed helemaal afschaffen. En dat willen we ook niet.

 • Tonnis

  Ik denk dat ik nog mee maak dat de scharrel straks duurder is dan de vrije uitloop
  want dat wordt straks nop + 0.

 • kakelvers

  De melk van de koeien wordt jaarrond als weidemelk verkocht. Zij lopen 120 dagen per jaar buiten. Hoe zit dat?

Of registreer je om te kunnen reageren.