001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 7 reactieslaatste update:30 jan 2017

Van Dam: ophokplicht blijft van kracht

De landelijke ophokplicht voor pluimvee blijft van kracht. Vogelgriep vastgesteld bij hobbyhouders.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vrijdagmiddag.

Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels blijft hoog, aldus Van Dam. De landelijke maatregelen waaronder de ophokplicht blijven daarom noodzakelijk om het risico op besmetting van commerciële pluimveebedrijven te minimaliseren.

Vogelgriep bij hobbyhouders

Van Dam meldt in de kamerbrief dat in Nederland deze week nog bij twee hobbyhouders vogelgriep is vastgesteld. Op dinsdag 24 januari in Bemmel (Gld.) en op vrijdag 27 januari in Medemblik (N.-H.). Daarnaast wijst de staatssecretaris op de onrustige situatie in andere Europese landen, waaronder landen dichtbij Nederland zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, waar allen afgelopen week nog nieuwe besmettingen met hoogpathogene vogelgriep gemeld werden.

Geen uitzondering voor vrije-uitloop

Het aanhouden van de ophokplicht heeft consequenties voor pluimveebedrijven met vrije uitloop. Vanaf 1 februari mogen die geen vrije-uitloopeieren meer verkopen, wanneer de hennen 12 weken opgehokt zijn. Die eieren moeten dan verkocht worden als scharrelei. Volgens Van Dam is deze week na overleg met de Europese Commissie gebleken dat op korte termijn geen uitzondering gemaakt kan worden op de EU-regels waarin de termijn van 12 weken is vastgelegd. Het ministerie van Economische Zaken is met de Commissie in overleg voor een structurele oplossing voor de lange termijn.

Europese Commissie

De pluimveesector geeft de moed niet op dat er op korte termijn toch nog een oplossing komt voor bedrijven met vrije uitloop. Eric Hubers, voorzitter van de LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij, gaat maandag naar Brussel om daar te proberen de Europese Commissie op andere gedachten te brengen. Hij zegt daarbij steun te krijgen van verschillende Europarlementariërs, waaronder de Nederlandse parlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA), Jan Huitema (VVD) en Bas Belder (SGP).

Laatste reacties

 • oeleboele

  Ja, want vrijeuitloop eieren hebben nog wel degelijk een meerwaarde; wintergarten, minder kippen op de m2 , biovoer, de inkoopsprijs van de hen is 2x zo duur, vaker monitoring voor AI ( dat zou bij scharrel ook 4x per jaar moeten)Ook betaald de vrijeuitloop boer veel meer diergezondheidskosten dan een scharrelboer, terwijl de meeste uitbraken bij zelfs scharrelbedrijven voorkomen. ( niet dat ik iets tegen de scharrelsector heb, maar zo liggen de feiten) . Dus zeker wel meerwaarde + dat de scharreleierenmarkt nog meer verzadigd zal raken en de prijs naar een zeer laag nivo zal dalen, voor de hele sector.
  Weidemelk wordt ook het hele jaar rond verkocht, terwijl de koeien minstens 6 maanden op stal staan. Dan moet hier toch ook een mouw aan te passen zijn?

 • Tuig

  Er zit verschil tussen Freiland en bio. Geen 2 dingen door elkaar halen.

 • 344412

  Bio blijft ook Bio, ondanks ophokken

 • slatan

  Bio is heilig

 • alrikv

  @oeleboele, vrije uitloop hennen worden gangbaar opgefokt, ze kosten dus hetzelfde, ze krijgen gangbaar voer, plus dat het merendeel van de pluimveehouders de wintergarden mee rekend als staloppervlakte, dus het aantal hennen per m2 is hetzelfde als scharrel. daarnaast is alsnog het overgrote deel van de leghennen gehuisvest in scharrelstallen. Controleer wel even voor dat je wat roept.

 • oeleboele

  Je hebt gelijk alrikv. Ik was even in de veronderstelling dat bio hier ook onder viel. Het zijn immers ook kippen met een vrije uitloop. Vandaar.

 • b.brink1

  Duitsland omzeilt afwaardering vrije-uitloopei.
  De Duitse deelstaat Baden-Württemberg omzeilt de Europese regels voor het afwaarderen van vrije-uitloopeieren door de ophokplicht kort te onderbreken.
  Dat blijkt uit een besluit van minister Peter Hauk van het deelstaatministerie voor landbouw. (01-02-2017)

  Door het besluit van de deelstaat komt de ophokplicht niet aan de aaneengesloten periode van twaalf weken, waarna vrije-uitloopeieren hun status verliezen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.