Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:17 jan 2017

Schade door bloedluis € 21 miljoen per jaar

De economische schade door bloedluis (rode vogelmijt) bedraagt per jaar in Nederland € 21 miljoen.

Dit heeft de Wageningse onderzoeker Rick van Emous becijferd. Hij maakte dit afgelopen vrijdag bekend tijdens een mini-symposium over vogelmijt ter gelegenheid van de promotie van onderzoekster Monique Mul.

Actualisatie berekening

Voor dit symposium heeft Van Emous zijn berekening over de schade door bloedluis uit 2005 geactualiseerd. Toen kwam hij op 29 cent schade, per kip, per ronde, nu op 61 cent. De toename komt vooral door een hoger voerverbruik bij een besmetting (2% in plaats van 1% in de oude berekening). Ook door de overgang van kooi naar alternatieve huisvestingssystemen en het verbod op snavelbehandelen is de schade door bloedluis toegenomen.

Lager eigewicht

Andere componenten van de schade door bloedluis zijn een lager eigewicht (-0,5 gram) en diergewicht (-50 gram), meer tweede soort eieren (+1%) door meer buitennesteieren (als gevolg van VOG, vogelmijt ontwijkend gedrag), meer uitval (1%) en minder eieren (-1 ei per opgehokte hen).

Bestrijdingskosten

De 61 cent schade per kip per ronde waar Van Emous nu op uitkomt, komt neer op 45 cent per kip per jaar. Daarbij komen nog bestrijdingskosten. Die becijfert Van Emous op 20 cent per kip per ronde. Dat is 15 cent per jaar. In 2005 bedroegen de bestrijdingskosten nog 14 cent per kip per ronde.

Schade EU € 231 miljoen

Doordat de schade en bestrijdingskosten per kip nu hoger zijn dan in 2005, en doordat de legpluimveestapel is gegroeid (35 miljoen nu tegen 30 miljoen in 2005), bedraagt de economische schade door gedrag, gezondheid en productie als gevolg van bloedluis nu in Nederland € 21 miljoen per jaar. In 2005 was dat € 11 miljoen.

Voor de EU (385 miljoen kippen in 28 lidstaten) beloopt de schade € 231 miljoen. In 2005 was dat € 130 miljoen (355 miljoen kippen in 25 lidstaten).

Enquête

Om meer inzicht te krijgen in de middelen die pluimveehouders inzetten tegen rode bloedluis en de omvang van de schade door deze parasiet, heeft Wageningen UR een enquête in alle Europese landen uitgezet. De aanleiding tot deze enquête zijn de verwachte hogere schade en bestrijdingskosten.

Avined, NOP en NVP roepen legpluimveehouders op deze vragenlijst in te vullen.

Wie de enquête invult, krijgt een verwijzing naar de resultaten ervan en meer kennis over het voorkomen, monitoren en bestrijden van bloedluis.

Of registreer je om te kunnen reageren.