001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Nieuwe uitbraken vogelgriep in Duitsland

In het Duitse Gersten, hemelsbreed zo'n 30 kilometer van de Nederlandse grens bij Klazienaveen, is hoogpathogene vogelgriep H5N8 vastgesteld op een bedrijf met 3.000 ganzen. Dat heeft de landkreis Emsland dinsdag bekendgemaakt.

In de noorderlijke kreis Steinburg (boven Hamburg) is bovendien zowel op een kalkoenbedrijf als bij een wilde vogel een ander type virus aangetroffen: hoogpathogene H5N5. In onder andere Nederland werd al H5N5 gevonden bij wilde vogels. Hier bleek het H5-gen overeen te komen met dat van het H5N8-virus. Waarschijnlijk had dit virus een N-segment uitgewisseld met een laagpathogeen virus, waardoor het nieuwe virustype was ontstaan.

Voor het eerst op commercieel bedrijf

Viroloog Thijs Kuiken legde uit aan Boerderij dat de virusstam waartoe het H5N8-virus behoort erom bekend staat gemakkelijk gensegmenten uit te wisselen met andere vogelgriepvirussen. Het zorgelijke daaraan is dat er daarbij een nieuw virus ontstaat, dat weer andere eigenschappen kan bezitten. Hoewel het de laatste maanden enkele keren bij wilde vogels is aangetroffen, waaronder naast in Nederland ook in Italië, Kroatië en Montenegro, is het nieuwe virus nu voor het eerst op een commercieel pluimveebedrijf vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.