001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

LTO/NOP en NVP tevreden over ontheffing vervoer broedeieren

De op 4 januari ingestelde ontheffingsmogelijkheid om broedeieren uit BT-gebieden naar een broederij te mogen vervoeren, komt tegemoet aan een groot knelpunt.

Dit zegt Piet Faber, voorzitter van de vermeerderaars van LTO/NOP en NVP. Hij doelt hiermee op de grote inkomensderving als broedeieren uit BT-gebieden niet als zodanig weg mogen, maar alleen naar de eiproductenindustrie, voor een paar centen. “Dat scheelt 80 cent of meer per dier per week.’’ Volgens de NVWA biedt de ontheffing een oplossing voor 14 vermeerderingsbedrijven in de verschillende BT-gebieden.

Lees ook: Ontheffing voor vervoer broedeieren

Snelle werkwijze GD

Faber is zeer te spreken over de medewerking van het ministerie van Economische Zaken en de NVWA om te komen tot een praktische ontheffing. Ook roemt hij de snelle werkwijze van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer bij de benodigde PCR-test. De uitslag van die test moet negatief zijn, om ontheffing te krijgen. Faber: ‘’Als je GD vandaag meldt dat je morgen monsters komt brengen en die komen vóór 12.00 uur bij GD binnen, dan krijg je nog dezelfde dag de uitslag van de PCR.’’

Negatieve uitslag week geldig

Behalve GD mag ook Wageningen Bioveterinary Research (het voormalige CVI), de PCR-test uitvoeren. De negatieve uitslag blijft een week geldig. Daarna moet de vermeerderaar opnieuw elke stal waaruit hij broedeieren naar de broederij wil laten vervoeren, laten testen op de aanwezigheid van vogelgriep.

Laatste reacties

  • beijer pluimvee

    harstikke mooi!!!! Hiermee zijn we enorm geholpen. Bedankt.

  • eetkip

    Piet, complimenten, dankzij een goede lobby van LTO/NOP en NVP een mooi resultaat gehaald voor de vermeerderaars in de BT gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.