001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Fransen ruimen steeds meer eenden

Het Franse ministerie van landbouw heeft de zone waarbinnen alle eenden en ander pluimvee moeten worden geruimd in de strijd tegen vogelgriep, verruimd.

Nadat het aantal vastgestelde besmettingen is opgelopen tot 136, geldt de verplichte ruiming nu voor 232 gemeenten in het zuidwesten van het land.

Bij veel preventief geruimde bedrijven blijkt het H5N8-virus inderdaad voor te komen, hoewel de dieren geen uiterlijke tekenen vertoonden, aldus de regionale autoriteiten. Sinds begin januari zijn 580.000 eenden geruimd, terwijl dat tegen het eind van deze week tot rond de 800.000 zal zijn opgelopen.

Zorgen over La Chalosse

In het getroffen gebied maakt men zich nu vooral zorgen over La Chalosse, met meer dan twee miljoen eenden de belangrijkste regio voor de foie gras-sector. Tot nu toe is de regio nog niet getroffen, maar de besmettingen komen wel steeds dichterbij. Het ministerie van landbouw waarschuwt in dat verband dat vooral bij de veelvuldige transporten van dieren nog niet voldoende voorzorgen in acht worden genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.