001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Duitsers vrezen verdere verspreiding vogelgriep

Als de huidige weersomstandigheden en de kou aanhouden, zijn verdere dynamische migratiebewegingen van wilde vogels te verwachten. Het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut uit hier deze week in een risicoanalyse zijn zorgen over.

Veel watervogels trekken weg wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt, richting plekken waar nog open water is. De huidige weersomstandigheden kunnen ertoe leiden dat het vogelgriepvirus verder verspreid wordt onder wilde vogels in binnenlandse regio's en richting Zuid-Europa, vrezen de Duitse onderzoekers.

Het H5N8-virus werd de afgelopen dagen nog meerdere keren gevonden bij zowel pluimvee als wilde vogels. Donderdag 26 januari meldde Kreis Cloppenburg nog een nieuwe uitbraak op een kalkoenenbedrijf in Bösel, zo'n 50 kilometer van de Nederlandse grens ten hoogte van Stadskanaal.

Zorgen over nieuw hoogpathogeen vogelgriepvirus

In Duitsland heersen ook zorgen over een nieuw hoogpathogeen vogelgriepvirus, H5N5, dat deze week voor het eerst op een kalkoenbedrijf in de noordelijke kreis Steinburg werd vastgesteld. Het virus is waarschijnlijk een mutatie van de H5N8-variant, en heeft zich verspreid naar drie andere kalkoenbedrijven van dezelfde eigenaar, maakte deelstaat Sleeswijk-Holstein donderdag 26 januari bekend. De deelstaat spreekt van 'een zeer agressief virus, net als de H5N8-variant'. Op het eerst besmette bedrijf was binnen 48 uur de helft van het koppel dood en vertoonden alle andere dieren klinische verschijnselen.

Of registreer je om te kunnen reageren.