Pluimveehouderij

Nieuws 5258 x bekeken 17 reacties

‘Blinde kippen beter voor dierenwelzijn’

In de uitzending van Tros Radar van 9 januari spreekt filosoof Bas Haring over een interessante ontwikkeling van kippen die blind gefokt zijn.

“In de stal hebben kippen ogen niet echt nodig, en als ze elkaar wel zien, gaan ze elkaar pikken. Het welzijn van de kippen zou omhoog gaan als ze blind zijn”, aldus de filosoof. Hierbij ontstaat wel een spanningsveld tussen dierwelzijn, dat omhoog gaat, en onnatuurlijk gedrag, het blind zijn van de kippen.

Genetisch sleutelen

Volgens Haring, die ook lid is van de Raad van Dieraangelegenheden, is het aan de overheid hoe ver we kunnen gaan met het genetisch sleutelen aan dieren. De Raad van Dierenaangelegenheden is een denktank die de overheid adviseert over allerlei zaken met betrekking tot dieren.

Bekijk hier het fragment.

Laatste reacties

 • fietskip

  Als zo'n man er zo over denkt heb ik mijn bedenkingen bij de Rda!

 • gjcraats1

  Wel een beetje vreemd, maar de opmerking is te plaatsen daarom hadden kippen vroeger vaak een kunststof brilletje op waardoor ze niets konden zien, en elkaar niet meer pikken google kippen met bril jaren 70

 • alco1

  Ik heb de uitzending gezien.
  Haring vond het fokken van blinde kippen ook niet kunnen.
  Waar ik mij bij afvroeg: Wordt hier op gefokt?

 • Joerissen

  Voor zover ik kan zien (!) wordt er niet gefokt op kippen die blind zijn. Geeft wel mooi aan dat dit een oplossing zou kunnen zijn die werkt voor dierenwelzijn en pikkerij. Inderdaad gjcraats1, dit zijn brilletjes die de kippen op worden gezet waardoor ze niet meer recht vooruit kunnen kijken. Werkt prima. Helaas wordt er bij het " opzetten" een gaatje gemaakt in het neustussenschot. Dit is het verbreken van weefsel, dus zijn de brilletjes als zodanig verboden. Ik zou niet genetisch sleutelen aan kippen maar ze inderdaad gewoon een brilletje opzetten.

 • g.g

  gestoord !!!!!!

 • farmerbn

  Ik ben tegen.

 • joost.stallen1

  Zonder poten, dan kunnen ze elkaar ook niet pikken.

 • cjmmjfj

  Kip zonder kopgelul

 • vd meer

  Stevie chicken

 • koppelman

  Als mensen van wakkerdier blind hoeft direct nog niet maariets minder kunnen zien dat zou goed zijn voor dierwelzijn

 • hvhvof1

  Het was gisteren toch nog niet 1 april, lijkt wel een grap.

 • jp.bierema

  Wat een gezeur, ik zou het licht iets zwakker doen.
  Doe het maar niet collega's, want je krijgt de doodstraf.

 • tennis

  zie je een blinde kip het voer en water vinden?? Laat staan dat de kip weet waar zij het ei mag leggen.

 • alco1

  Ik vind de opmerking van "kip zonder kop gelul" wel een goeie.

 • yongone

  Ik koop en eet al blinde vinken.

 • mr X

  Is het al 1 april?

 • Duurzaamagro

  De man is filosoof. Als iemand vindt dat een dier alleen een functie heeft voor vlees of eieren, dan is het 'logisch' dat 'nutteloze onderdelen van het productiemiddel' worden weggehaald. Vergelijk de kistkalveren van vroeger.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.