001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

‘Avined: teugels niet laten vieren bij vogelgriep’

Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de pluimveesector de teugels los kan laten als het gaat om de aangescherpte biosecurity en algehele alertheid vanwege vogelgriep. Dat drukt koepelorganisatie Avined de sector op het hart.

Bij Avined komen vragen binnen of er al zicht is op wanneer de landelijke maatregelen voor bezoekers aan pluimveebedrijven worden versoepeld. Er is geen zicht op wanneer dit zou kunnen gebeuren, meldt de organisatie in een vogelgriep-update. Hoewel er al enkele weken geen uitbraken zijn geweest, is de dreiging allerminst voorbij.

In andere Europese landen worden nog steeds nieuwe uitbraken gemeld. Zo was er afgelopen week nog een uitbraak in het Duitse Hamminkeln, niet ver van de Nederlandse grens. Spanje meldde een eerste vondst van het hoogpathogene H5N8 bij een wilde vogel. Ook in Oost-Europa rommelt het. Zowel in Oekraïne als Slowakije werden afgelopen weekeind nieuwe besmettingen met vogelgriep op pluimveebedrijven gemeld.

114 besmettingen in Frankrijk

In het zuidwesten van Frankrijk blijft het aantal besmettingen met H5N8-vogelgriep omhoog schieten. Het Franse ministerie van landbouw meldde net voor het weekend 114 besmettingen op commerciële pluimveebedrijven, in overgrote meerderheid eendenfokkerijen en -mesterijen. Daarnaast is langs de Kanaalkust nog een besmetting gevonden bij een wilde vogel, waarmee het aantal gevallen in de natuur is opgelopen tot zes. Het ministerie heeft vorige week een verplichte ruiming van honderden eendenbedrijven in het getroffen deel van Frankrijk gelast, om de situatie onder controle te krijgen.

Eerste tien kilometergebieden vrijgegeven

In Nederland worden inmiddels de eerste tien kilometergebieden vrijgegeven. Na Biddinghuizen werden afgelopen weekend ook in het Friese Abbega de gebiedsbeperkende maatregelen opgeheven. Mits er geen nieuwe uitbraken volgen, worden deze week ook de toezichtsgebieden in Kamperveen (dinsdag), Hiaure (woensdag), Boven-Leeuwen (donderdag) en Stolwijk (zondag) opgeheven, meldt Avined. Zoeterwoude zou volgende week donderdag als laatste gebied worden vrijgegeven.

Mede geschreven door Kirsten Graumans.

Ruud Peys

Eén reactie

  • jp.bierema

    Avined vind het ook heel belangrijk zich te bemoeien met de betaalwijze van personeel van vangbedrijven. Of er bij een vangbedrijf veel allochtonen werken die overal weggeplukt worden is geen item voor Avined. Over en weer over de grens werkzaamheden verrichten door deze mensen, ook geen probleem. Als't maar IKB gecertificeerd is en het straatje van Avined is schoongeveegd. TOPPIE dat IKB gebeuren, bij een topclub dat Avined heet. Allemaal aan meedoen.
    Nu nog een echte leider aan het bewind daar die es ff lekker de bezem er door haalt, dan kunnen veel onzinnige regels overboord worden gekieperd.

Of registreer je om te kunnen reageren.