Pluimveehouderij

Nieuws 4728 x bekeken 3 reacties

Zorg om Poolse eieren

Over de import van eieren uit Polen bestaan zorgen. Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de kring leghennenhouders van LTO/NOP uit die zorgen en gaat dit aankaarten bij de bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE).

“Het eerste punt van zorg is de herkomst van de eieren”, zegt de voorzitter. “Wie zegt dat de Poolse eieren uit Polen komen en niet uit Oekraïne? Deze landen liggen dicht naast elkaar.” Waar een marge te halen is, zijn er altijd bedrijven die daar op inspringen, vertelt de voorzitter.

Eieren zonder stempels

Het tweede punt van zorg zijn de buitenlandse eieren die de EU inkomen voor de industrie. Deze eieren hoeven niet gestempeld te worden. Waar Nederlandse en Duitse leghennenbedrijven, die onder IKB en KAT vallen, met strenge eisen te maken hebben, kunnen deze importeieren met een Europese vrijstelling zonder stempels binnen komen. Twijfels zijn er ook over de controle van de NCAE van deze eieren volgens LTO/NOP. Lagerweij gaat namens LTO/NOP bij de NCAE aankaarten dat er een strenge controle moet plaatsvinden op de import van eieren. Daarnaast wil Lagerweij dat het verplicht wordt dat alle eieren gestempeld worden op het bedrijf van herkomst, ook de eieren die voor de industrie bestemd zijn.

Sterke groei Poolse leghennenhouderij

De Poolse leghennenhouderij zit sinds 2010 sterk in de groei. Voor de afzet van eieren zijn naast Italië, Duitsland en Nederland de belangrijkste afzetmarkten voor Polen. Uit cijfers van het Duitse marktbureau Eier & GeflügelMEG blijkt dat het aandeel van Polen op de Duitse eiermarkt groeit. Tussen 2010 en 2015 is het aandeel van Polen in de totale eierimport meer dan verdubbeld: van 8,2% in 2010 tot 17,9% in 2015. De import vanuit Nederland naar Duitsland daalde van 5,8 miljard eieren in 2010 naar 4,6 miljard in 2015.

Over de hele linie daalde de import van eieren door Duitsland. In totaal importeerde Duitsland in 2015 6,5 miljard eieren in 2015, tegenover ruim 8,2 miljard in 2010.

Kirsten Graumans en Judith Waninge

Laatste reacties

  • John Claessens

    Maak meteen ook van kolonie eieren een andere code .

  • Roy Tomesen

    John is het niet veel handiger en een kortere weg de levensmiddelen industrie te overtuigen van het feit dat ze Nederlandse of West-Europese eieren als inkoopvoorwaarde opnemen bij de eiproducten industrie? denk dat we daar veel meer aan hebben, vertellen wat we doen, wat we beter doen en dat we hier eerlijke en veilige producten produceren! Ik weet wel dat we ook afhankelijk zijn van export, maar als we niet ergens beginnen..... veranderd er nooit iets

  • Barneveldsei

    Hoe kan dat? Wij moeten alle eieren printen. Èèn Europa en allemaal de eieren printen.

Of registreer je om te kunnen reageren.