Pluimveehouderij

Nieuws 6452 x bekeken 3 reactieslaatste update:6 sep 2016

'Wel animo om voor AH kalkoen te produceren'

"Het is triest van Albert Heijn om zich over de rug van de Nederlandse kalkoenhouders te profileren als supermarkt die diervriendelijk vlees verkoopt."

Dat zegt kalkoenhouder en bestuurder Marco Schrotenboer. Aanleiding vormt het nieuws dat de supermarktketen via Wakker Dier naar buiten bracht om over te stappen op een kalkoen die diervriendelijker leeft.

'De Nederlandse kalkoen heeft zelfs veel meer ruimte dan de Franse kalkoen, zoals beschreven in het persbericht.'

Schrotenboer: "Ik vind het prima dat Albert Heijn kiest voor een kalkoen die in hun ogen diervriendelijk wordt gehouden. Dat is hun keuze. Maar het steekt mij enorm dat in het persbericht de Nederlandse kalkoen wordt afgeschilderd als een dier dat geen frisse lucht krijgt en geen daglicht ziet. Dat is niet waar. De Nederlandse kalkoen heeft zelfs veel meer ruimte dan de Franse kalkoen, zoals beschreven in het persbericht."

Verdienmodel

Schrotenboer is vicevoorzitter van LTO/NOP-vakgroep kalkoen en bestuurslid van afzetorganisatie van kalkoenvlees, BAV. Hij zegt op geen enkele manier te zijn benaderd door Albert Heijn om te praten over de levering van diervriendelijker geproduceerd vlees. De bestuurder zegt zeker te weten dat onder de kalkoenhouders animo is om aan de vraag van Albert Heijn te voldoen, mits daar een goed verdienmodel achter zit.

'Ik ben zo boos dat mijn duurzame milieukalkoen wordt afgeschilderd als dieronvriendelijk'.

Een trager groeiend kalkoenras is er niet. Maar met een aangepast rantsoen is zeker aan die wens tegemoet te komen, stelt Schrotenboer. Het is volgens Schrotenboer niet zo dat Nederlandse kalkoenhouders door onoplettendheid marktkansen hebben gemist: "Wij zijn met 35 kalkoenhouders in Nederland te klein om met een nieuw concept zelf een markt te creëren. Daarvoor is geen geld. Ik ben zo boos dat mijn duurzame milieukalkoen wordt afgeschilderd als dieronvriendelijk."

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Wat van ver komt is goed zegt AH#chinees konijnenvlees, misschien Humberto maar weer eens benaderen......

  • evanderpasch1

    Ah is niet te vertrouwen kan zo korting op contract afdingen ,

  • Versteeg1

Of registreer je om te kunnen reageren.