Pluimveehouderij

Nieuws 2157 x bekeken

'Waak met warme weer voor leververvetting kippen'

Laat bij de volgende vracht voer FLS-mix door het voer mengen. Dit advies gaf pluimveedierenarts leghennenhouders dinsdagavond tijdens een voorlichtingsbijeenkomst voor legpluimveehouders van P. Bos veevoeders.

Boven de comforttemperatuur van circa 20 graden hebben kippen minder energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer, zoals bij de huidige warme omstandigheden, de voeropname op hetzelfde niveau blijft, wordt het teveel aan opgenomen energie omgezet in vet en dat kan leiden tot leververvetting (vetteleversyndroom). Dat is ongewenst, want door de leververvetting gaan de kippen op langere termijn slechter presteren, blijft de eiproductie minder lang op een hoog niveau.

Herverdeling van vet

De pluimveedierenarts van Demetris in Duiven adviseert daarom bij langdurige warmte FLS-mix door het voer te laten mengen. Dit product ondersteunt het energiemetabolisme, zorgt voor een herverdeling van het vet en vermindert de kans op het vetteleversyndroom.

De kippen tijdens warmte minder voer aanbieden is ook een optie, maar een te sterke verlaging van de voeropname kan ten koste gaan van de eiwitopname en daarmee van de eierproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.