Pluimveehouderij

Nieuws 3824 x bekeken 6 reactieslaatste update:19 sep 2016

Toekomstvisie pluimveesector in eindfase

LTO vakgroep Pluimveehouderij (LTO/NOP) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) leggen de laatste hand aan de Toekomstvisie Primaire Pluimveesector.

De twee belangenorganisaties hebben de laatste maanden samen een toekomstvisie opgesteld en afgestemd. In oktober wordt het aangeboden aan de staatssecretaris.

Ambities

Het stuk geeft de ambities en uitdagingen voor de komende jaren weer van bedrijven met pluimvee. De organisaties schetsen vanuit de situatie in 2016 een visie voor een vitale toekomst voor de Nederlandse pluimveesector in 2025 die wordt gekenmerkt door 'toekomstbestendig verduurzamen'. De visie geeft richting en sturing aan ontwikkelingen van de pluimveesector als geheel en ook van individuele ondernemers in de pluimveehouderij. Ambities en uitdagingen voor de komende jaren zijn erin benoemd.

Inbreng leden

De visie is tot stand gekomen na inbreng van leden tijdens ledenbijeenkomsten van LTO/NOP en NVP dit voorjaar. Ook is gesproken met personen uit de pluimveesector en de directe omgeving (overheid en maatschappelijke organisaties). Zo is in beeld gebracht wat en wie de sector nodig heeft om die ambities te kunnen realiseren, zowel van de overheid als ketenpartners.

Momenteel vindt een laatste afstemming van de Toekomstvisie Primaire Pluimveehouderij plaats met ketenpartners en de achterban. LTO/NOP en NVP streven ernaar om de visie uiterlijk begin oktober aan EZ-staatssecretaris Martijn van Dam te kunnen aanbieden.

LTO/NOP en NVP streven ernaar om de visie uiterlijk begin oktober aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) te kunnen aanbieden.

Visie van pluimveebedrijfsleven

Volgende maand verschijnt ook een toekomstvisie van het pluimveebedrijfsleven. Dutch Poultry Centre (DPC), een belangenclub waarin een 90-tal bedrijven, werkzaam rondom de primaire pluimveebedrijven, samenwerken, heeft organisatieadviesbureau Berenschot ingeschakeld om een toekomstvisie op te stellen. Deze visie, getiteld 'Nederland wereldleider in pluimvee-innovatie', wordt op 13 oktober gepresenteerd in Nieuwspoort in Den Haag.

Laatste reacties

 • John Claessens

  Wanneer krijgt de achterban inzage ? Toch niet als het gepresenteerd is !

 • Mr Y

  Laat me raden, ze willen af van de pluimveerechten en gelijk de melkveehouderij zo snel mogelijk de boel in de soep draaien. Ze willen zo snel mogelijk naar een compacte overdekte uitloop zodat daar ook binnen no time geen cent meer aan te verdienen is. Ze willen zo snel mogelijk een avv voor Avined maar willen eigenlijk een avv voor lto/nop/nvp zodat ze iedere pluimveehouder mogen kaalplukken en verplicht lid kunnen maken van hun belangen club.
  Ik heb ook een toekomst visie , daar is Van Dam al van op de hoogte , en daarin krijgt, #John, omdat ik, ook, geen achterban heb niemand behalve Van Dam inzage.

 • info519

  pluimveerechten zullen er inderdaad af gaan omdat uitstel van afschaffing in 2015 waar de sector op geanticipeerd heeft(terecht was beloofd)...niet meer te verkopen is naar achterban die mestprobleem van koeienboeren(behoud derogatie)op moet helpen lossen.....bovendien zijn er nu fosfaatrechten voor melkvee zodat pluimveerechten kunnen verdwijnen...Fijn stof etc zal de nieuwe beperking worden en kan alleen als bedrijven zich kunnen ontwikkelen...Op 1 europese markt gaat het om gelijk speelveld en dus geen kostprijsverhogende rechten welke geen positieve invloed hebben op opbrengstprijs(zie laatste 5 jaar eierprijs....op en neer....)

 • Zents beheer

  Alsof het wat uitmaakt of de NOP/NVP voor of tegen pluimveerechten zijn. Het zal gaan als bij de koeien : ze bedenken allerlei technische oplossingen om door te kunnen groeien en de beleidsmakers zeggen, oké gaan we doen en dan gelijk maar even generiek korten want de sector zit al boven het plafond.
  Het gaat allang niet meer om fosfaat/mest alleen maar om veel meer zaken als ruimtelijke ordening, gebiedsbeleid, landschap inpassing , acceptatie in de omgeving en publieke opinie in het algemeen.
  @info519, vraag: wanneer ik melkveehouder ben en mijn fosfaatrechten verkoop voor een beste prijs, mag ik dan met het geld een freilandstal bouwen met een dikke luchtwasser er aan vast? Wanneer de pluimveerechten worden afgeschaft wordt dat toch zeer interessant met die vette toeslagen op de eieren . Of is kippen houden slechts voorbehouden aan pluimveehouders ?

 • yongone

  @ zents, voor dat dit in nederland gaat gebeuren, is duitsland al vol gebouwd met kleinere melkvee houders die gesteund worden door de duitse overheid bij het over schakelen van melkvee naar freiland of bio En hoeft dit niet meer in nederland.

 • info519

  zents; dat is de markt en die heeft altijd gelijk. Je kunt ook geiten gaan melken of nertsen gaan houden. Het is maar net wat je ambitie is. Scharrel en kooi heeft z'n langste/beste tijd gehad in Nederland; de markt bepaald of je het wil of niet.....Bio en Freiland is toekomst......

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.