Pluimveehouderij

Nieuws 2299 x bekeken

Russische pluimveegigant schaalt broedeiproductie op

De Cherkizovo Group, de grootste pluimveevleesintegratie in Rusland, heeft deze week de eerste nieuwe ouderdierenlocatie van het bedrijf in gebruik genomen, in de zuidelijk van Moskou gelegen regio Lipetsk.

Het bedrijf spreekt van een belangrijke stap richting zelfvoorzienendheid in broedeieren. De nieuwe locatie maakt onderdeel uit van een groter project, waarbij in 2017 twee opfok-ouderdierenlocaties moeten worden gerealiseerd en vier locaties met grootouderdieren. Cherkizovo's productiecapaciteit bedraagt nu 64 miljoen broedeieren. In de nabije toekomst wil het bedrijf die opschalen naar 128 miljoen zodat ze volledig zelfvoorzienend zijn, door nog twee soortgelijke ouderdierlocaties neer te zetten.

Export Nederlandse broedeieren onder druk

Rusland is de belangrijkste afnemer van Europese broedeieren. Afgelopen jaar importeerde het land ruim 675 miljoen broedeieren uit de EU. Binnen de EU was Nederland de grootste exporteur van broedeieren met een derde van de totale uitvoer in 2015. De laatste maanden staat de export van Nederlandse broedeieren echter zwaar onder druk, doordat export naar de twee belangrijkste bestemmingen, Rusland en Irak, niet wil vlotten.

In Rusland wordt flink gewerkt aan het uitbouwen van de eigen productiecapaciteit. Volgens persbureau Agra Europe schalen ook twee andere grote pluimveevleesbedrijven de broedeiproductie op. Agrofirma Oktyabrskaya heeft een nieuwe broederij aangekondigd, met capaciteit voor 45 miljoen eieren op jaarbasis. Rusgrain Ufa Holding bouwt momenteel aan een broederij met jaarlijks capaciteit voor 42 miljoen broedeieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.