Bij kalkoenen wijkt de gehanteerde berekeningswijze voor de DGF-heffing sterk af van de praktijk. Foto: Matthijs Verhagen PluimveeNieuws

Ruim 200 bezwaren tegen heffing Diergezondheidsfonds

In totaal 207 pluimveehouders hebben bezwaar gemaakt tegen de definitieve beschikking heffing Diergezondheidsfonds (DGF) 2015.

Dat komt neer op meer dan 10% van de beschikkingen, want uitvoeringsorganisatie RVO.nl heeft op 2 augustus in totaal 1.997 beschikkingen verstuurd.

Pluimveehouders konden bezwaar maken tot 6 weken na dagtekening. Dat was vorige week dinsdag. Mogelijk dat er nog enkele bezwaren bij komen, die nu nog niet administratief zijn verwerkt.

Onduidelijkheid over de bezwaarmakers

RVO.nl kan niet zeggen van welke soorten pluimveebedrijven de bezwaren afkomstig zijn, noch wat de redenen van de bezwaren zijn. Vermoedelijk zitten er onder de bezwaarmakers een groot deel van de kalkoenenbedrijven, want de methode die RVO.nl heeft gehanteerd om de DGF-heffing te berekenen wijkt te veel af van de wijze waarop kalkoenen worden gehouden. De uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Economische Zaken heeft al toegezegd met een oplossing te komen. Naar verwachting komt die oplossing in oktober. Binnenkort zal daarvoor een overleg plaatsvinden tussen overheid en pluimveesector.

Afhandeling bezwaar binnen 6 weken

Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken, gerekend vanaf de laatste dag waarop een bezwaarschrift kon worden ingediend, worden afgehandeld. Dat is op 25 oktober. Die termijn kan worden opgeschort indien RVO.nl de bezwaarde (dat is degene die bezwaar heeft gemaakt) verzoekt om nog iets aan het bezwaar toe te voegen. RVO.nl kan het bewaar ook nog verdagen voor maximaal 6 weken.

Het totaal van de definitieve beschikkingen is €6.065.038. Hiervan was €5.984.830 al in de voorlopige heffing gefactureerd.

Beheer
WP Admin