Pluimveehouderij

Nieuws 1939 x bekeken

Rabobank positief over perspectief vleeskuikenhouders

De vooruitzichten voor de Nederlandse vleeskuikenhouderij zijn op korte termijn positief, volgens de Rabobank.

De bank stelt in het nieuwe kwartaalbericht voor de vleespluimveesector dat door de goede marktvraag en stabiele voerprijs de verwachtingen voor de rest van 2016 goed zijn.

Wel wordt de veerkracht van de sector volgens de Rabo-analisten de komende tijd opnieuw getest. In een aantal Oost-Europese landen zoals Polen en Hongarije groeit de productie en export hard, en het is afwachten hoe groot de impact hiervan op de West-Europese (reguliere) vleeskuikenmarkt zal zijn.

Conceptkuikens

Een andere uitdaging blijft de vierkantsverwaarding van conceptkuikens. De productie hiervan is nagenoeg op peil om aan de vraag van de retail te kunnen voldoen, signaleert de bank. Nu is het vooral zaak meerwaarde te realiseren op zoveel mogelijk delen van de kip.

Mede dankzij de concepten bleven vraag en aanbod wel redelijk in de pas in het tweede kwartaal van dit jaar, ondanks een matige vraag vanuit Duitsland en hoge productie.

2016 historisch keerpunt

Rabobank spreekt over het jaar 2016 als een historisch keerpunt in de vleeskuikenhouderij. Het saldo lag in de eerste helft van 2016 gemiddeld bijna een derde hoger ten opzichte van het jaar daarvoor, dankzij voerprijzen die meer daalden dan de opbrengstprijzen, en druk op het aanbod door de lagere opzet bij conceptkuikens. Bovendien profiteert de sector in de tweede helft van het jaar van de lagere prijzen van eendagskuikens en stabiele voerprijzen. Historisch is het jaar ook door de snelle opkomst van de allerlei concepten met meer aandacht voor dierenwelzijn, waarvan de invloed op allerlei (markt)facetten is terug te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.