Polen rukt op in Duitse pluimveevleesmarkt - Foto: Jan Willem Schouten PluimveeNieuws

Polen rukt op in Duitse pluimveevleesmarkt

Nederland is de grootste leverancier van pluimveevlees op de Duitse markt. Polen is echter in opmars. Bovendien produceert Duitsland zelf meer dan het kan opmaken.

Duitsland blijft een belangrijke importeur van pluimveevlees, met Nederland als grootste leverancier. Dat constateert afzetbevorderingsinstantie Markt Eier & Geflügel (MEG) bij een terugblik op het verloop van de productie en handel in het eerste halfjaar.

Dat er pluimveevlees uit het buitenland moet worden gehaald om in de Duitse vraag te voorzien lijkt tegenstrijdig, want de Duitsers mesten meer pluimvee dan ze kunnen opmaken. De verklaring is echter simpel, want een aanzienlijk deel van het slachtrijpe gevogelte (circa 20%) komt bij verwerkers buiten Duitsland aan de haak. Los daarvan exporteren de Duitsers ook zelf een forse hoeveelheid pluimveevlees.

Importgroei van 15%

In de eerste 6 maanden importeerde Duitsland 284.241 ton, blijkt uit cijfers van het Statistisches Bundesamt. Daarmee was sprake van een flinke groei (15%) ten opzichte van de eerste helft van 2015. Het cijfer is overigens nog exclusief krap 77.000 ton toebereid pluimveevleesproduct en 28.000 ton gezouten pluimveevlees. Hierin zat per saldo ook een aardige groei.

Van de totale import kwam 36% uit Nederland. Het Nederlandse volume daalde echter ten opzichte van 2015 met 5%. De Poolse exporteurs wisten daarentegen een groei van 42% te bewerkstelligen. Het marktaandeel van Polen kwam daarmee op 20%.

Import van buiten EU in opmars

In opmars is ook de import van buiten de EU, hoewel het totale marktaandeel van de zogenoemde derde landen relatief klein blijft, namelijk 8%. Grootste leverancier binnen de categorie derde landen is Brazilië. De import van puur pluimveevlees uit Brazilië blijft, ondanks een groei van 29%, op het bescheiden niveau van krap 7.800 ton. Daar staat tegenover dat de Brazilianen ook nog eens 24.000 ton aan toebereidingen hebben geleverd en ruim 12.000 ton gezouten vlees. Dat houdt uiteraard verband met de noodzakelijke conservering, vanwege de afstand die moet worden overbrugd.

De Duitse export bedroeg in het eerste halfjaar 315.923 miljoen ton, inclusief toebereidingen en gezouten pluimveevlees, tegen ruim 301.000 ton in de eerste helft van vorig jaar. Dat komt neer op een plus van 5%.

Beheer
WP Admin