Pluimveehouderij

Nieuws 2842 x bekeken

Plukon gaat Poolse markt op

De Plukon Food Group wil een joint venture aangaan met het Poolse familiebedrijf Wyrebski, om via een nieuwe pluimveeslachterij de Poolse markt te betreden.

Plukon kondigde afgelopen weekend aan hiertoe een principeakkoord te hebben bereikt met de familie Wyrebski.

De nieuwe slachterij wordt gerealiseerd nabij Wroblew, gelegen in het midden van Polen, en zal op zijn top een capaciteit hebben van 13.500 tot 14.000 kuikens per uur. Plukon hoopt eind volgend jaar aan boord te zijn, zegt directeur Peter Poortinga. Eerst vindt boekenonderzoek plaats en worden de plannen voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten.

De Wyrebski-familie is al gestart met de bouw van de nieuwe slachterij, die de oude slachtlokatie van de relatief kleinere pluimveeverwerker moet vervangen. Het plan is dat de bouw eind 2017/begin 2018 is afgerond. Financiële details over de samenwerking maakt Plukon niet bekend.

Vierde productieland in Europa

Poortinga laat weten zich erop te verheugen gezamenlijk een solide positie in de Poolse pluimveemarkt op te bouwen. "De samenwerking is in lijn met onze strategie om over een vierde productieland in Europa te kunnen beschikken", zegt de Plukon-CEO. "De Poolse pluimveeproductiemarkt, die de grootste in Europa is, biedt veelbelovende groeimogelijkheden voor ons bedrijf." Polen is naast de grootste pluimveevleesproducent ook de grootste groeimarkt van pluimveevleesproductie in Europa.

Via de joint venture met het Poolse bedrijf wil Plukon voet aan de grond krijgen op de afzetmarkten die Wyrebski al heeft in Polen en Oost-Europa. "Het is puur uitbreiding", benadrukt Poortinga desgevraagd. "We gaan geen productie verplaatsen."

Verse producten en diepvriesproducten

Op de nieuwe slachtlocatie zullen zowel verse als diepvriespluimveevleesproducten worden geproduceerd, voor zowel de Poolse en Oost-Europese als West-Europese markt. Afzetmarkt in West-Europa is de wholesale-markt (groothandel), de retail wil Plukon blijven bedienen via de eigen locaties in deze regio.

De Plukon Food Group heeft vijf locaties in Nederland, drie in België en vijf in Duitsland. De familie Wyrebski verwerkt nu op de huidige locatie in Wroblew dagelijks 70.000 tot 80.000 kuikens. Producten worden afgezet in Polen, en daarnaast geëxporteerd naar Oost-Europese landen als Bulgarije en Roemenië, en West-Europese landen waaronder Duitsland, Nederland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië.

Of registreer je om te kunnen reageren.