Pluimveehouderij

Nieuws 1851 x bekeken

Onderzoek naar welzijn kuikens direct uit ei

Wageningen UR gaat onderzoek doen naar de gevolgen van het niet-beschikbaar hebben van voer en water in de eerste 72 uur nadat kuikens uit het ei zijn gekomen.

Dat schrijft Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, in reactie op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken. Aanleiding is een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) over de leefomstandigheden van kuikens in broederijen.

Teren op reserves uit dooierzak

Het huidige onderzoek naar de gevolgen van gebrek aan eten en drinken en de functie van de dooierzak is onvoldoende om te oordelen of het welzijn van kuikens bij broederijen in het geding is. Wageningen UR gaat nu onderzoeken hoe lang kuikens nadat zij uit het ei zijn gekomen, kunnen teren op de reserves uit hun dooierzak. Dit zonder dat kan worden gezegd dat hen de nodige verzorging wordt onthouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.