Pluimveehouderij

Nieuws 2291 x bekeken

Mogelijk ton voor Poultry Expertise Centre

De gemeente Barneveld wil €100.000 uittrekken voor de ‘doorontwikkeling’ van het Poultry Expertise Centre.

Dit kenniscentrum voor de pluimveesector in Barneveld moet op termijn zelfvoorzienend worden. Het college van burgemeester en wethouders wil daaraan bijdragen en vraagt de raad akkoord te gaan met een financiële injectie van een ton.

Internationale kenniscentrum

Verschillende organisaties in de pluimveesector, waarvan de meeste in Barneveld hun standplaats hebben, richtten 3 jaar geleden het Poultry Expertise Centre (PEC) op. Dat moet uitgroeien tot hét internationale kennis- en trainingscentrum voor de pluimveesector, zo is de ambitie. "De afgelopen jaren zijn verschillende stappen gezet om het PEC te ontwikkelen en zijn positie zowel lokaal, regionaal als nationaal, te versterken", aldus de gemeente. "Er zijn onder meer een lectoraat ‘Gezonde Pluimveehouderij’ en een internationale MBA-opleiding (Master of Business Administration) ontwikkeld. Daarnaast zijn landelijke mbo- en hbo-opleidingen op het gebied van pluimveehouderij verbeterd."

Het is de bedoeling dat het PEC zich op termijn financieel zelf kan redden. Daarvoor is een plan van aanpak opgesteld. De totale kosten van deze doorontwikkeling bedragen €2,6 miljoen.

Imago verbeteren

Door het overdragen van kennis kan het centrum de positie van Nederland als exporteur in de wereld handhaven en uitbouwen. Ook zal het PEC een rol vervullen bij het bundelen van de krachten en expertise op het gebied van pluimveekennisoverdracht en innovatie. "Daarnaast kan het centrum bijdragen aan het verbeteren van het imago van de pluimveesector, met name om jongeren te motiveren."

Observatieruimtes

Momenteel wordt de laatste hand gelegd de showcase pluimveestal annex business centre van het PEC, nabij het Groenhorst College. Deze pluimveestal krijgt 2 afdelingen, de ene voor leghennen, de andere voor vleeskuikens. Tussen de twee pluimvee-afdelingen komt een centrale bezoekersgang voor observatie van de dieren. Dat kan ook vanuit de centrale bezoekersruimte op de eerste verdieping, waarin workshops, meetings en vergaderingen kunnen worden gehouden. Er komen ook 2 instructieruimten. Op 14 oktober is de opening.

Of registreer je om te kunnen reageren.