Pluimveehouderij

Nieuws 1502 x bekeken

In Ovo en Growbox finalisten voor innovatieprijs Nationaal Icoon

De geslachtsbepaling van kippeneieren van In Ovo en de Growbox voor teelt in droge gebieden behoren tot de finalisten van de strijd om de titel Nationaal Icoon.

Van de 10 genomineerden komen er 2 uit de agrarische sector. "De benoeming van de Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven, zoals het voedseltekort, de vergrijzing of digitale veiligheid", aldus Henk Kamp, minister van Economische Zaken. "Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend", vindt hij.

De 10 finalisten. Foto: Rijksoverheid
De 10 finalisten. Foto: Rijksoverheid

Baanbrekende, innovatieve technologieën

Bij de verkiezing voor Nationaal Icoon draait het om baanbrekende, innovatieve technologieën in de energie-, voedsel- of watervoorziening.

De Groasis van Growboxx uit Steenbergen is een papieren emmer waarmee de gebruiker met 90% minder water kan telen. Door de lage kostprijs en de mogelijkheid om direct groente te verbouwen, biedt dit een oplossing voor de lokale bevolking in droge gebieden.

In Ovo uit Leiden heeft een methode ontwikkeld om het geslacht van een kip al in het ei te bepalen, zodat haantjes niet meer hoeven worden uitgebroed.

Ook het project 'Poep is goud' van het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW in Wageningen is genomineerd. In dat project worden mineralen uit afvalwater teruggewonnen.

Winnaar in oktober bekendgemaakt

De winnaar(s) van het Nationaal Icoon worden in oktober bekend. De winnaar krijgt ondersteuning vanuit het kabinet voor financieringen en beleidsmatige inzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.