Pluimveehouderij

Nieuws 7944 x bekeken

Faillissement Plumex strop voor vermeerderaars

Broedei-exporteur Plumex is failliet. De rechtbank Overijssel heeft het bedrijf woensdag failliet verklaard, op verzoek van de onderneming zelf.

Oorzaak van het faillissement is de enorm gekelderde omzet, zegt curator Wim Haafkes; hij is door de rechtbank aangesteld om het faillissement af te wikkelen. Plumex exporteerde broedeieren en eendagskuikens. De voornaamste afzetbestemmingen waren Rusland, Irak en Libië, maar door sancties van het eerste land en onrust en oorlog in de laatste twee liep de export dit jaar fors terug. In de eerste helft van 2016 was de omzet met ruim de helft teruggelopen ten opzichte van 2015 volgens de curator. Mede door de ingestorte export staan de prijzen van broedeieren sinds mei bovendien zwaar onder druk.

Strop voor vermeerderingsbedrijven

Voor de vermeerderingsbedrijven die broedeieren aan Plumex leverden betekent het faillissement een flinke strop. Plumex had een totale schuld van rond €1,5 miljoen aan derden, exclusief de bank en belastingdienst. Volgens Haafkes gaat het hier grotendeels om schuld aan vermeerderingsbedrijven, die nog geld moesten ontvangen van eieren die zij geleverd hebben. Zeven vermeerderaars leverden op contract wekelijks rond de 1 miljoen broedeieren aan Plumex.

Slechte situatie op broedeimarkt

Vermeerderaar en lid van de LTO/NOP-kring vermeerderaars Ben Beerens is één van de pluimveehouders die op contract broedeieren aan Plumex leverde. Naast de schade van het misgelopen eiergeld van de laatste weken noemt hij het verlies van een afzetkanaal en contract als schadepost voor zijn bedrijf. Beerens heeft inmiddels andere afnemers gevonden. Maar de slechte situatie op de broedeimarkt geeft de betrokken vermeerderingsbedrijven een lastige positie om halverwege een ronde afspraken met een nieuwe afnemer te maken, waardoor de gevolgschade voor de bedrijven naast de misgelopen betalingen verder kan oplopen.

'Faillisement is zuur'

Eigenaar en directeur van Plumex Rick Verweij noemt het faillissement zuur. Volgens hem is alles geprobeerd om een faillissement te voorkomen. De afgelopen twee maanden onderhandelde het bedrijf met schuldeisers om tot een crediteurenakkoord te komen, maar daarover werd geen overeenstemming bereikt waarna het bedrijf zelf faillissement heeft aangevraagd omdat niet meer aan verplichtingen kon worden voldaan. Volgens Verweij is de ontstane situatie echt het gevolg van (markt-)ontwikkelingen in de laatste paar maanden. Hij ziet daarom nog toekomst voor Plumex in de vorm van een doorstart van het bedrijf.

De afgelopen twee maanden onderhandelde Plumex met schuldeisers om tot een crediteurenakkoord te komen, maar daarover werd geen overeenstemming bereikt.

Gegadigden voor een doorstart

Ook curator Haafkes ziet mogelijkheden voor een doorstart. Daar zijn volgens hem gegadigden voor. Binnen enkele weken moet bekend zijn of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Over wat een eventuele doorstart voor de vermeerderingsbedrijven betekent kan de curator nog weinig zeggen. Haafkes vermoedt dat echter weinig geld gaat terugkomen. Degene die een doorstart wil maken, kan de activa van het bedrijf kopen, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de schuldeisers.

Of registreer je om te kunnen reageren.