Pluimveehouderij

Nieuws 3552 x bekeken

2Sisters koopt grootste Europese kalkoenenbedrijf

Boparan, de holding boven de kippen- en voedingsproducent 2Sisters Food Group, neemt het grootste kalkoenenbedrijf van Europa over: Bernard Matthews. Daardoor behouden de 2.000 werknemers van het in nood verkerende bedrijf hun baan.

2Sisters Food Group, in Nederland eigenaar van pluimveeverwerker Storteboom, is nu al qua omzet het grootste bedrijf in de voedingssector in Groot-Brittannië. Dat is het resultaat van een reeks overnames, zoals van de kip- en rundvleestak van het toenmalige Vion UK en koekjesfabrikant Fox. Daarmee kwam de omzet tot 30 april uit op €920 miljoen, waarop de onderneming nog geen €4 miljoen nettowinst behaalde. Het bedrijf gaat daarbij gebukt onder een schuldenlast van €830 miljoen, waarin de kosten voor de overname van Bernard Matthews nog niet zijn meegenomen.

Consument koopt steeds minder kalkoen

Kalkoenenbedrijf Matthews is sinds 2011 eigendom van investeringsmaatschappij Rutland Partners. De kalkoenenfokker, die ook in kip doet, lijdt al tijden onder de moeilijke marktomstandigheden en vooral onder de veranderende smaak van de consument, die steeds minder kalkoen koopt. Matthews zag de omzet daarmee in het laatste boekjaar met 13% dalen tot €325 miljoen en zou volgens de nieuwe eigenaar ‘waarschijnlijk kerst 2016 niet meer halen’.

Doorstartconstructie voor kalkoenenbedrijf

Rutland Partners verkoopt Matthews nu in een doorstartconstructie aan 2Sisters Food Group. Daarbij wordt het pensioenfonds ondergebracht in een reddingsfonds van de overheid, waardoor de werknemers een flink deel van hun pensioenrechten kwijtraken. Beide bedrijven hullen zich in stilzwijgen over de financiële details van de overname.

Of registreer je om te kunnen reageren.