Pluimveehouderij

Nieuws

‘Vogelgriep Frankrijk is onder controle’

De epidemie van vogelgriep in Zuidwest-Frankrijk is onder controle. De ontdekking van een aantal nieuwe gevallen hoeft niet tot nieuwe twijfels te leiden.

Dat hebben de regionale autoriteiten van de Dordogne meegedeeld tijdens een overleg met vertegenwoordigers van de pluimveehouderij en de verwerkende industrie.

De prefect van de regio, Anne-Gaëlle Baudouin-Clerc, meldt dat deze nieuwe uitbraken 'sporadische gevallen' zijn. "Het zijn de uitzonderingen op de regel die het nut van de tijdelijke sanitaire leegstand die we van alle pluimveehouders hebben gevraagd niet ondermijnen. Het virus is uitgeroeid in de Dordogne." Vanwege de incidentele gevallen drukt zij de hele sector op het hart zich strikt te houden aan de bioveiligheidsmaatregelen.

Schadevergoeding voor getroffen boeren

De regionale diensten hebben inmiddels €3 miljoen uit Parijs ontvangen. Dit bedrag is een schadevergoeding voor getroffen boeren. Daarnaast vergoedt de staat tot 40% van investeringen die nodig zijn om de situatie op de vaak kleine, ambachtelijke fokkerijen te verbeteren.

De prefect heeft tenslotte laten weten dat de herkomst van het virus nog altijd niet is vastgesteld. "Dat zullen we dus waarschijnlijk nooit te weten komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.