Pluimveehouderij

Nieuws 2245 x bekeken laatste update:29 aug 2016

Vlaamse proef met in de stal uitgekomen kuikens

Het Vlaamse Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen is, in samenwerking met Wageningen UR, gestart met een onderzoek naar in de stal uitgekomen vleeskuikens.

Het proefbedrijf wil een kostenberekening maken van in de stal opgezette kuikens versus in de stal uitgekomen kuikens, en daarnaast voor- en nadelen op een rijtje zetten. Uitkomst in de broederij wordt vergeleken met drie systemen waarbij kuikens in de stal uitkomen: One2born, X-treck van Vencomatic en Home Hatching van Pe-Da. Spoormans levert de voorbebroede 18-daagse broedeieren, eendagskuikens en het voer.

Vergelijking groepen gedurende een ronde

Begin deze week zijn 22.500 eieren in de uitkomstsystemen in een stal op het proefbedrijf geplaatst. Van hetzelfde koppel moederdieren zijn ook 21.440 eieren ingelegd bij een broederij. Die komen eind deze week uit en worden dan in dezelfde stal geplaatst. Daar worden de verschillende groepen met rasters van elkaar gescheiden gehouden. De groepen worden vervolgens gedurende drie rondes met elkaar vergeleken. Gekeken wordt naar factoren als hoe rendabel de kuikens zijn, de arbeidsomstandigheden en de energiefactuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.