Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Japan, VS en Oekraïne vallen op in eierhandel

De EU-landen hebben in de eerste helft van dit jaar 5,9% meer eieren en eiproducten ingevoerd dan in het eerste halfjaar van 2015. In hetzelfde tijdsbestek was de uitvoer van eieren en eiproducten 3,3% groter dan een jaar geleden.

Dit blijkt uit cijfers van DG Agri, onderdeel van de Europese Commissie. De totale invoer van eieren en eiproducten is ook hoger dan in de eerste 6 maanden van 2014, maar blijft achter bij die in 2012 en 2013 en zit ongeveer op het niveau van 2011. Qua import is Oekraïne het opvallendste land van herkomst. Tot voor 2015 kwam dit Oost-Europese land niet afzonderlijk voor in de overzichten, nu voert het de lijst aan met meer dan de helft van de totale EU-invoer.

De import van Amerikaanse eieren is flink lager, evenals die uit India. Bij de Verenigde Staten zijn dat naweeën van de vogelgriepuitbraken, bij India heeft dat mogelijk te maken met het lage Europese prijsniveau.

Export naar Japan meer dan gehalveerd

De totale uitvoer van eieren en eiproducten was sinds 2011 niet eerder zo hoog in het eerste halfjaar. Bij de export zijn het als vanouds Zwitserland en Japan die de lijst aanvoeren. Opvallend is echter dat de export naar Japan, jarenlang koploper (voornamelijk eipoeder), in het eerste halfjaar meer dan gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar. De laatste jaren lag het aandeel van Japan in de totale EU-uitvoer altijd boven de 30%, dit jaar is het nog geen 14%. De terugval heeft te maken met de economische recessie in Japan. Daardoor is de totale Japanse invoer voor de 19de maand op rij gedaald, nu met bijna een kwart. Dat is de grootste daling sinds oktober 2009.

Verenigde Staten op nummer 3 in exportoverzicht

Bij de eieruitvoer valt verder de positie van de Verenigde Staten op. Tot nu toe nooit apart genoemd in het exportoverzicht, staat het land nu op plaats drie. Ook de positie van de Verenigde Staten op deze lijst is terug te voeren op de AI-besmettingen van vorig jaar.

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Meer dan de helft van de import komt uit dit opvallende land.
  Oekraïne.
  Legbatterijeieren.
  Verboden om in de EU te produceren.
  Gewoon importeren, ondanks een nee referenda.


 • zon

  Er worden politieke spelletjes gespeeld waar de bevolking de dupe van is,het rechtvaardigheidsgevoel gaat zo weg.
  Rusland moet volgens de politiek als een vijand worden gezien,ze zijn geen vijand maar de EU politici willen ons zo afleiden van de problemen die erin de EU zelf zijn,zoals Griekenland,Engeland,vluchtelingenproblemen enzovoorts.

 • farmerbn

  En de rabo financiert die batterijeieren, schandalig.

Of registreer je om te kunnen reageren.