Geen vergunning voor bouw pluimveestal Albergen - Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

Geen vergunning voor bouw pluimveestal Albergen

Ook omwonenden die meer dan 300 meter van een geplande pluimveestal wonen, kunnen daar last van ondervinden en hebben het recht daartegen bezwaar te maken. Dat heeft een pluimveehouder in Albergen, Overijssel, gemerkt.

Door de bouw van een nieuwe stal voor 53.500 stuks pluimvee kan een streep worden gezet. De gemeente Tubbergen heeft terecht geweigerd hiervoor een vergunning af te geven. Tot dat oordeel kwam de Raad van State (RvS).

In eerste instantie wilde de gemeente wel meewerken aan de bouw ven de stal, maar nadat de rechtbank een streep zette door de verleende omgevingsvergunning besloot Tubbergen niet opnieuw een vergunning af te geven. Hierop stapte de pluimveehouder naar de RvS.

Ondanks afstand gevolgen voor woon- en leefklimaat

De reden dat de rechtbank de omgevingsvergunning vernietigde was dat de bezwaarmakende omwonenden wel degelijk een punt hadden. De gemeente verklaarde hun bezwaren niet ontvankelijk, omdat de afstand tot de nieuwe stal groot genoeg zou zijn om er geen last van te hebben. De afstand van 277 meter tot 373 meter is er echter een waarbij niet op voorhand kan worden uitgesloten dat het woon- en leefklimaat door geuruitstoot zal worden aangetast, aldus de rechtbank. De RvS gaat hierin mee en oordeelt dat gezien de afstand, de grootte en het gebruik van de geplande stal omwonenden ‘hinder van enige betekenis kunnen ervaren’.

Bouw stal in strijd met provinciale regelgeving

Bij het afwijzen van de omgevingsvergunning beroept de gemeente zich op het feit dat de bouw van de stal in strijd is met provinciale regelgeving. Volgens de RvS heeft de pluimveehouder geen argumenten naar voren gebracht waaruit geconcludeerd kan worden dat het standpunt van de gemeente niet terecht is.

Beheer
WP Admin