Pluimveehouderij

Nieuws 3493 x bekeken

Twee nieuwe uitbraken vogelgriep in Frankrijk

Frankrijk heeft opnieuw twee uitbraken van hoogpathogene vogelgriep gemeld, waarvan één in het tot zover nog niet getroffen departement Aveyron.

Daarmee zijn er sinds april 79 bedrijven besmet met HPAI. Het gaat om eendenbedrijf met 2.080 dieren dat is besmet met een H5-virus waarvan het N-type nog onbekend is. Daarnaast is in de Dordogne op een pluimveebedrijf met 4.400 kippen H5N1 geconstateerd.

Monstername bij herbevolking

Sinds twee maanden zijn de Fransen begonnen met herbevolken, na een periode van 'sanitaire leegstand' waarbij pluimveebedrijven in Zuidwest-Frankrijk niet herbevolkt mochten worden. Bij 100 herbevolkte bedrijven zijn monsters genomen, daarvan bleek er één besmet, het bedrijf in Aveyron. De besmetting in de Dordogne kwam aan het licht doordat klinische verschijnselen werden waargenomen.

In totaal hebben bijna 4.000 pluimveebedrijven in het zuidwesten van Frankrijk geen nieuwe dieren mogen opzetten in de leegstandperiode. Het Franse ministerie van landbouw zegt in september een overzicht te publiceren met daarin de resultaten van controles op 1.000 pluimveebedrijven naar de aanwezigheid van het virus.

Bekijk een overzicht van de ontwikkelingen rondom vogelgriep in Frankrijk van november tot april

Of registreer je om te kunnen reageren.