Pluimveehouderij

Nieuws 2650 x bekeken 5 reacties

Onderzoek naar schade roofvogels in kippenuitloop

Het Louis Bolk Instituut wil met behulp van een enquête inschatten hoeveel kippen op hoeveel bedrijven voortijdig verdwijnen door roofvogels en wat de kosten hiervan zijn.

Een enquête onder pluimveehouders op de website van Louis Bolk moet hierover uitsluitsel geven. Pluimveehouders hebben tot 22 augustus de tijd om hieraan deel te nemen.

Gezonde kippen gewilde prooi

Roofvogels vallen gericht kippen aan. Hoewel eerder gedacht werd dat ze vooral zieke of dode dieren opruimen, blijkt dat juist gezonde kippen een gewilde prooi zijn voor de havik en buizerd, blijkt uit camerabeelden van 11 uitlopen van 'probleembedrijven'.

Verder onderzoek moet uitwijzen wat de schade van roofvogels is op sectorniveau en wat de oorzaken zijn. Met dit inzicht wil Louis Bolk pluimveehouders gericht advies geven om adequate maatregelen te nemen.

Laatste reacties

 • marco-vdb

  Het onderzoek kost waarschijnlijk meer geld dan de schade. Goedkoper voor EZ om iedereen subsidie te geven om een netje boven de uitloop te maken. Nog goedkoper en beter in verband met bestrijding van vogelpest, de kippen binnenhouden!!!

 • Wil het onderzoek wel doen voor de helft van het bedrag aan schade op ons ' gewoon gemiddelde' bedrijf snel tussen 5000 en 7500 euro

 • weerstand

  Waarom alleen roofvogels, en niet ook andere dieren die wel een kip lusten. Vossen, kraaien en dergelijken.

 • leghennen

  Vreemd dat het Louis Bolk instituut niet de vos in het onderzoek wil meenemen.
  De Jagersverenigingen KJV en NOJG hebben hierover al met de LTO, ZLTO en NOP een boom opgezet maar verder is het nog niet gekomen. In dit onderzoek kan men ook gezamenlijk te werk gaan.

 • Vossen, marters en ander gespuis worden ook meegenomen in het onderzoek, maar de focus ligt op roofvogels (buizerd en havik).

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.