Pluimveehouderij

Nieuws 2810 x bekeken

Meer pluimveevlees, lagere kuikenprijzen in EU

Dalende kuikenprijzen en een forse toename van de pluimveevleesproductie kenmerkten het eerste kwartaal van 2016 in de Europese Unie. Dat blijkt uit de agrarische Short Term Outlook van de Europese Commissie.

Daarin is de verwachting van de totale pluimveevleesproductie voor 2016 wat naar boven bijgesteld, en komt nu uit op 14,049 miljoen ton pluimveevlees (karkasgewicht). In 2015 werd in de EU 13,779 miljoen ton pluimveevlees geproduceerd. Polen is binnen de EU de grootste groeier; naar verwachting stijgt de productie daar dit jaar met 16%. Ook de Nederlandse pluimveevleesproductie groeit naar verwachting (+5%).

Nederlandse productie: ruim 1 miljoen ton pluimveevlees

Afgelopen jaar produceerde Nederland volgens cijfers van Nederlandse pluimveeslachterijen ruim 1 miljoen ton pluimveevlees. Zowel voor 2016 als 2017 is de verwachting dat de productie van pluimveevlees door de EU-landen blijft groeien, maar de groei zwakt wel wat af.

Kuikenprijzen lager dan laatste twee jaren

Kuikenprijzen in de EU liggen daarentegen onder het niveau van de twee voorgaande jaren. In juni lag de EU-28 weekly broiler price 7% onder het niveau van een jaar eerder. Die lage prijzen zorgen ervoor dat de EU mee kan blijven doen op een zeer competitieve wereldmarkt, volgens de Outlook. In de eerste vier maanden van dit jaar groeide de export naar derde landen met 8%, en voor heel 2016 is de prognose een groei van 6%.

Positieve verwachtingen Europese kipconsumptie

Over de kipconsumptie in Europa zijn de verwachtingen positief. Zowel voor 2016 als 2017 wordt een groei voorspeld van 1,3 procent van de pluimveevleesconsumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.